Er is niks beter dan grote sappige gehaktballen in de winter. Deze 6 gerenommeerde Amsterdamse slagers vertellen hun geheim!

Slagerij Louman-Jordaan, Goudsbloemstraat 76

Prijs: €1,65
‘Het begint simpelweg bij vers gehakt. Mooi, zacht en doorregen vlees (vlees waarin vet en mager elkaar afwisselen, red.) met de juiste verhoudingen. Het moet dus niet te mager zijn, maar ook niet te vet. Zout en kruiden mogen nooit overheersen. Het gaat om de smaak van het vlees. Less is more!’

Keurslager Pouw, Haarlemmerdijk 95

Prijs: €2,95
‘Onze gehaktballen worden ambachtelijk gemaakt, met vers vlees. Het is lekker gekruid, met goede gehaktkruiden en uitjes er doorheen. Ze vliegen als warme broodjes (bal) over de toonbank.’

Slagerij R.G. van Wijk, Van Hilligaertstraat 11

Prijs: €1,95
‘Het is misschien geen groot geheim, maar bij ons is de balgehakt traditioneel. We gebruiken half om half gehakt, dat zorgt voor de goede hoeveelheid vet. We doen er naar smaak peper en zout in, paneermeel, gewone melk en koffiemelk. En we bakken hem ouderwets, dat houdt in: in de pan gebakken. Niet gemakzuchtig in de oven, dat proef je meteen.’

Woensdag Gehaktdag

Lees ook: Eerste tapasbar van Nederland verklapt geheim

Slagerij Hergo

Beethovenstraat 49
Maasstraat 53
Buitenveldertselaan 166
Binnenhof 6G

Prijs: 2,80
‘Onze gehaktballen worden gemaakt volgens een meer dan 80 jaar oud familierecept. Met als basis duurzaam en vers rund- & kalfsvlees en gekruid met traditionele kruiden. Vervolgens worden de gehaktballen in de grilloven gebraden voor een heerlijke grillsmaak en daarna afgegaard in de jus. Sappig, smakelijk en dus met de juiste bite.’

Slagerij Oostwal, Purmerplein 26

Prijs: €1,50
‘Bij ons is de bal gehakt gemaakt van puur vlees. We gebruiken half om half gehakt en we voegen verder geen gekke dingen toe. Gewoon peper zout en wat gehaktkruiden, niks bijzonders. Voor de liefhebber willen we er altijd wel een uitje aan toevoegen, maar that’s it. Hoe simpeler, hoe beter.’

Woensdag Gehaktdag

Slagerij René van der Schaft, Kinkerstraat 92

Prijs: €0,85
‘De hoofdingrediënten zijn natuurlijk vlees, als dat niet deugt kan je wel ophouden. We gebruiken half om half gehakt en dan wil je vast weten wat voor kruiden erin gaan, maar dat ga ik lekker niet vertellen. Als je een lekkere bal gehakt wilt maken, raad ik aan wat peper en zout te gebruiken, klein beetje nootmuskaat en paneermeel, scheutje melk en geen eieren! Hoe moeilijk wil je het jezelf maken? We hebben ook nog een andere variant van de gehaktbal, daar zit prei, champignons en kaas in. Ik vind er zelf – letterlijk en figuurlijk – geen bal aan, maar de mensen vinden hem erg lekker.’

Slagerij René van der Schaft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst Boris van Leeuwen Foto’s Boris van Leeuwen/Hergo