Youp van ’t Hek is een held. Toen ik als zanger/pianist, samen met Reinier Sijpkens (van de Muziekboot), als Les Deux het muzikale schnabbelcircuit gek maakte in de jaren 80 en 90, heb ik Youp voor het eerst ontmoet. Eerst bij Ronald Jan Heijn thuis aan de Oude Waal en later op een mooi feest van OSM (‘ons soort mensen’) in het mooiste kleine theater van Nederland: Diligentia te Den Haag. Wij stonden klaar op het podium, de zaal vol en gereed om te dansen en toen gebeurde het: onze rhythmbox, later bekend geworden als drumcomputer, kreeg geen stroom. Adapter kapot.

Youp was aanwezig en zijn technicus ook. Hij bood direct zijn hulp aan en ze gingen op zoek naar een werkende adapter in hun eigen voorraad en bij bevriende technici. De mobiele telefoon bestond nog niet. Een half uur later konden wij alsnog beginnen met de opzwepende tonen. Feest! Later begreep ik dat Youp zijn eerste optredens in Diligentia als een begin van zijn carrière bestempelde. Dus wellicht dat hij, buiten zijn naastenliefde voor artiesten, een flashback had. Dank je, Youp! Mijn carrière als artiest hield op in 1995, toen ik naar Stockholm verhuisde.

Als eigenaar van Ton Overmars kruisten onze paden opnieuw. Youp heeft namelijk een sketch gewijd aan een wijnproeverij, te vinden op YouTube. Erg geestig en zeer de moeite waard om te kijken. Ik begrijp dat hij een speciale band heeft met de eigenaar van een Haarlemse wijnwinkel. Een klassiek voorbeeld van de draak steken met zichzelf. Dat is zijn specialiteit: de spiegel voorhouden. Voor ons en zichzelf. Dank Youp, voor je tomeloze inzet en om via een lach de wereld beter te maken.

Lees ook: Ton Overmars: Amsterdamse iconen en revolutionaire wijn

De drank waar ik het deze maand over wil hebben, is een unieke Japanse whisky: Hibiki. Nou vindt mijn generatie wat van Duitsers en Japanners, maar dat sentiment slijt toch gestaag. In 1899 startte de Japanner Shinjirō Torii een wijnwinkel in Osaka. Hij werd verliefd en trouwde met een Schotse dame. Op familiebezoek bij haar in Schotland kwam hij uiteraard in aanraking met whisky. Hij was zó enthousiast over deze drank, dat hij de Yamazaki distilleerderij stichtte in 1923. Iets meer dan een jaar later was de eerste Japanse whisky een feit. Nu, 101 jaar verder, is whisky niet meer weg te denken in Japan. Hibiki Harmony is een blend van 10 verschillende Malt Whisky’s uit de Yamazaki en Hakushu distilleerderijen. Delicate zoete smaken van honing, gekonfijte sinaasappelschil en witte chocolade. Subtiele lange afdronk met een vleugje Mizunara (Japanse eik). Bij Ton Overmars kost deze altijd € 115,-. Je kunt de whisky natuurlijk ook bij die grote, bekende slijterijketen kopen voor €134,95. Onthoud: het leven is te kort voor slechte drank!

Bestel deze whiskey via www.tonovermars.nl of koop ‘m in een van de filialen! 

Hoofddorpplein 11
Middenweg 57-a
Soerapatistraat 4
Gelderlandplein 20

Hendrik Jan de Mari