‘Ik droom de laatste tijd veel. Vannacht over 3 gouden muntstukken. Wat zou dat betekenen?’ Vrijwel dagelijks heb ik onze columniste Marjan Berk, die deze maand 91 wordt, aan de lijn. Vaak praten we uitvoerig over het vak dat we allebei zo graag uitoefenen: schrijven. Door onze rijkelijke fantasie en onverwachte aanvallen van werklust hebben wij als gemeenschappelijke deler dat we overal en nergens een – hoekje van een – column inzien.

Maar vandaag is onze lieve ‘oude kaketoe’ (haar zelfverzonnen bijnaam) vooral in de ban van haar droom. Drie gouden muntstukken, dus. ‘Misschien win je binnenkort wel wéér een miljoen’ merk ik plagerig op. Plagerig, omdat De Telegraaf onlangs in komkommertijd het ‘nieuwtje’ bracht dat Marjan in 2007 (!) een miljoen won in de Lotto. Zelden heb ik een keurige dame zoveel uiteenlopende, eenlettergrepige, woorden horen uitspreken over de krant die deze ‘scoop’ maar liefst 16 jaar na dato als ‘nieuws’ bracht. Meteen maar even voor alle meelezende inbrekers en profiteurs: alle centen zijn op, dus bespaar jezelf de moeite. Ondertussen bied ik haar aan om online op te zoeken wat haar droom zou kunnen betekenen. ‘Oh ja, doe dat eens!’, klinkt het aan de andere kant. Hardop lees ik voor dat de interpretatie van haar droom kan verschillen, afhankelijk van het aantal munten dat in de droom wordt weergegeven. Daar worden we niet wijzer van.

Lees ook: Mijn groene vriendin

Maar dan zie ik dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen dromen over gouden, zilveren en koperen munten. Bij het kopje ‘gouden munten’ staat vermeld dat er een enórm succes wordt voorspeld dat je veel geld kan opleveren. Het is haar van harte gegund. Wat staat Marjan op korte termijn te wachten? Terwijl ik haar al rijk begin te rekenen, blijft de bijna-jarige er zelf vrij nuchter onder. ‘Je weet, ik ben een agnost en ik blijf erbij dat het ongekende zich niet laat kennen. Oftewel: ik hoop dat het waar is, maar ik ga er niet van uit. Maar anders gaan we binnenkort alsnog kaasfonduen bij Aguada. Met of zonder goudstukken: ik trakteer.’ We beloven om snel een datum te plannen. ‘Maar nu ga ik mijn tanden poetsen’, sluit Marjan af, want het is al wat later op de avond. ‘Wat ga jij doen?’ En ik mompel dat ik ineens inspiratie heb om een columnpje te schrijven. Ditmaal met een gouden randje…

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine