De hitte die ons natgeregende volk overviel, leverde een paar slapeloze nachten op. Bij de kunstmatige koude luchtstroom die mijn kleine ventilator opleverde, besloot ik de slapeloosheid te lijf te gaan met mijn laatst gekochte nieuwe boek: ‘Vastgenageld aan de rand van het niets’, herinneringen en opinies van Hanny Michaelis. Opgeschreven door Nop Maas.

Ik bladerde wat in het compacte kleine boek bij leeslamp-licht. Ik hoopte op iets wat mij zou prikkelen, iets wat ik door de hitte kon heenlezen, ik kende wel wat gedichten van Hanny Michaelis. Er lag nog een biografie ongelezen te wachten. En dan, ineens zonder ook maar een blad voor de mond te nemen gaat Hanny Michaelis los. Zij bespreekt een hoeveelheid Nederlandse schrijvers, allemaal gerenommeerde namen, en voorziet die namen van ongezouten commentaar.

Ik lees verbaasd verder en begin bij al die slechte kritieken van bekende en soms beroemde dichters en schrijvers. Ik moet ontzettend lachen. Hoe is Nop Maas aan al die uitspraken gekomen? Ik lees gretig door, moet lachen om al dat scherpe commentaar van Michaelis. Wat een ontzettend leuk boek is dit. Al dat soms boosaardige reageren met af en toe een vrolijk compliment, als het een en ander Hanny wel bevalt en dan weer een stroom van ongezouten kritiek. Hahahaha!

Lees ook: Koninklijk bontje

Ik giechel en schater deze hete nacht moeiteloos door, dit is het beste boek om een vakantie mee door te komen. Dit kon wel eens de zomer-bestseller van Hanny Michaelis worden, de schitterende dichteres die in een klap een bestseller schrijft.

De volgende dag bestel ik, met het oog op de verjaardag van een paar goede vrienden en vriendinnen een aantal exemplaren van dit ontzettend vrolijke, licht gemene boek.

Allemaal lezen: Herinneringen en opinies van Hanny Michaelis over haar jeugd, over Gerard Reve, over schrijvers en kunstenaars, en over haar gedichten. Uitgegeven door de Korenmaat, te bestellen via de website wwww.nopmaas.nl.

Marjan Berk