Wanneer je een oog bent verloren, door een na-wee van corona, moet je met één oog door de wereld. Nu schijnen er duizenden mensen met één oog te zijn, die er heel comfortabel mee leven. Ik probeer dat ook. Maar ik wilde toch wel weer een fijne bril hebben met een glas, dat ook  je nieuwe ‘kortzichtigheid’ optimaal ondersteunt. Ik ging op zoek naar iemand die mij kon helpen. En natuurlijk, mijn adjudant wist raad! Hij had het adres van ‘De Rijdende Opticien’.  Zijn naam: David van Deudekom. Helaas, hij was even met vakantie. Maar toen hij uitgerust weer terug was, maakte ik meteen een afspraak.

Toen de dag was aangebroken dat Heer van Deudekom zou komen, was ik toch een tikkeltje opgewonden. Er brak een nieuwe fase in mijn leven aan. Ik had nog een tijdje overwogen een zwart lapje voor mijn dooie oog te binden. Een soort Kapitein Haak-vrouw zou ik worden, maar dat werd mij door mijn kinderen ten stelligste afgeraden. Ik moest mij gewoon bij mijn ene oog neerleggen en mijn hoop op de Rijdende Opticien stellen.

Lees ook: Onze klok vertrekt!

De dag van he nieuwe glas brak aan. De Rijden Opticien vertelde mij dat het geen enkele moeite voor hem was om mij met zijn Rijdende Brillenwinkel in het Hofje waar ik woon tot aan mijn bed te rijden. Om zo mijn ene oog op te meten en mij een aantal brillen te laten zien waaruit ik kon kiezen.

Dan zou hij weer vetrekken en na een week of drie was er een nieuw glas geslepen. Om vervolgens dezelfde weg tot aan mijn kamer af te leggen, mij zijn nieuwe brillenglas te showen, in een heel nieuw montuur te bevestigen, het op mijn neus te zetten, mij te groeten en weer te verdwijnen.

Aldus geschiedde. Ik kijk weer vrolijk mijn gehalveerde wereld in, ik moet alleen oppassen met over mijn linker schouder kijken. Daar is namelijk niets meer te zien. En bij het inschenken van een kopje thee of koffie moet ik ook uitkijken dat ik het vocht er niet naast schenk. Even wennen.

En verder ben ik David van Deudekom ontzettend dankbaar, dat hij mij zo kranig de halve wereld weer heeft teruggegeven. Dank je wel David. Zijn telefoonnummer is 06-50840766.

Marjan Berk