Dit jaar is de tiende editie van de Vrijheidsmaaltijd in Amsterdam. Normaliter zijn er op 5 mei Vrijheidsmaaltijden die overal in de stad ontmoeting, gesprek en activiteit teweegbrengen. Dit jaar zijn evenementen niet mogelijk, wel is er net als vorig jaar de Vrijheidsmaaltijdsoep.

Yvette van Boven ontwikkelde het recept en door de hele stad wordt de soep uitgedeeld, gekookt en gegeten. Amsterdammers kunnen intekenen op een limited edition (gratis) blik soep met ontwerp van Piet Parra, en die op 4 en 5 mei oppikken bij speciale afhaallocaties zoals De Ceuvel, de Couscous Bar en diverse andere plekken. Het comité roept zoveel mogelijk Amsterdammers op om op 5 mei de Vrijheidsmaaltijdsoep te eten en zich zo verbonden te voelen met elkaar en met de stad.

Bestel nu je blik soep!

Amsterdammers kunnen nog tot eind april een (gratis) blik soep bestellen via www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl. Onder de geïnteresseerden worden 3.000 blikken soep verloot.

Vier 5 mei met de Vrijheidsmaaltijdsoep in Amsterdam

Livecast vanuit Pakhuis de Zwijger op 5 mei

Kijk op op 5 mei van 17.00 – 20.00 uur de livecast vanuit Pakhuis de Zwijger, een programma geheel in het teken van Bevrijdingsdag en de Vrijheidsmaaltijdsoep. Yvette van Boven en Judith Cyrus gaan de soep live bereiden en hosts Lucas de Man en Jennifer Muntslag krijgen bezoek van o.a. Gershwin Bonevacia, Jerry Afriyie, Babs Gons, Ruskey, Haroon Ali en Dieter van der Westen. Ook nemen we een kijkje in de keuken bij bekende en onbekende Amsterdammers thuis. De livestream is te volgen via Pakhuis de Zwijger, AT5 en www.4en5meiamsterdam.nl

De hele stad doet mee

Diverse organisaties in de stad, zoals het Scheepvaartmuseum, A’DAM Toren en Lola Luid, verspreiden de soep dit jaar onder buurtbewoners, vrijwilligers of vaste bezoekers. Het recept staat ook online zodat mensen de soep kunnen koken. In meerdere ziekenhuizen (zoals het BovenIJ ziekenhuis) eten patiënten en medewerkers de soep ook op 5 mei. Dit jaar wordt de soep overigens niet alleen in Amsterdam gegeten maar in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei in heel Nederland verspreid.

Toost door Carolina Trujillo

Elk jaar nodigt het comité een Amsterdamse schrijver of dichter uit om een toost op de vrijheid te schrijven. Dit jaar is dit Carolina Trujillo, auteur en columnist voor het NRC Handelsblad. Zij spreekt dit jaar de toost uit op 5 mei tijdens de liveshow vanuit Pakhuis de Zwijger. Ook maakte zij illustraties bij de toost. Op onze website is de toost alvast te lezen. Met dank aan Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.

Bevrijdingsdans Festival

Net als vlak na de bevrijding in 1945 wordt er op 5 mei dankzij het Bevrijdingsdans Festival gedanst als teken van vrijheid. Dit jaar vinden er dansoptredens plaats op meerdere iconische locaties zoals in het Anne Frank Huis, op het Homomonument en live in de show in Pakhuis de Zwijger. Alle optredens zijn dit jaar onderdeel van de show vanuit Pakhuis de Zwijger. www.bevrijdingsfestival.nl

Serie met AT5 gesprekken

In de aanloop naar 5 mei zendt AT5 een serie uit met gesprekken boven een kop Vrijheidsmaaltijdsoep. Er gaan steeds verrassende combinaties Amsterdammers met elkaar in gesprek over thema’s zoals vrijheid, moed en trots. www.at5.nl

Al 10 jaar Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam

Sinds 2012 gaan Amsterdammers op 5 mei samen aan tafel, op pleinen, in buurthuizen, bij mensen thuis, in theaters of met vijfhonderd mensen onder het Rijksmuseum. Overal ontmoeten zij elkaar, delen ze grote of kleine verhalen over hun vrijheid en koken en eten samen. De afgelopen tien jaar hebben er circa duizend Vrijheidsmaaltijden plaatsgevonden en honderdduizend Amsterdammers schoven bij elkaar aan tafel. Paul Willemse (Daklozen Aktie Komité Amsterdam) organiseert al 10 jaar een Vrijheidsmaaltijd speciaal voor de dak- en thuislozen. Hoogtepunt noemt hij het jaar dat burgemeester Van der Laan aanschoof: “Hij was beschermheer van de daklozen en vond in zijn overvolle agenda een klein gaatje om met de daklozen een toost op de vrijheid uit te brengen. Dit deed hij, toen hij op weg was naar het 5 mei concert dat hij, in koninklijk gezelschap, ging bezoeken op de vlakbij gelegen Amstel”. Dit jaar zal Paul Willemse geen Vrijheidsmaaltijd organiseren, maar wel weer de Vrijheidsmaaltijdsoep uitdelen.