Amsterdam die mooie stad, in welke Nederlandse films zie je dat? Dit zijn 10 Nederlandse films die gefilmd zijn in de hoofdstad.

1. Turks Fruit

Locaties: O.a. Stationsplein, de Dam, Vijzelstraat

Met 3,3 miljoen bezoekers is de film uit 1973 niet alleen de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden, maar heeft de film ook een Gouden Kalf binnen voor ‘Beste Nederlandse film van de twintigste eeuw’. Turks Fruit is echt een Amsterdamse film bij uitstek.

2. 100% Coco

Locatie: De Pijp

‘100% Coco’ is een film die zowel in Parijs als in Amsterdam is opgenomen. De scene in Amsterdam was in Marbles Vintage in de Pijp. De naam van de winkel is voor de film veranderd in de vintage winkel Boudoir de Paris. 

3. Alles is liefde

Locaties: de Bijenkorf en de Dam

In de film spelen veel bekende Nederlanders, onder wie Chantal Janzen, Wendy van Dijk en Paul de Leeuw. De film kreeg meerdere prijzen waaronder een Gouden Kalf voor Beste film en Beste regie. In totaal bezochten 1.213.764  mensen Alles is liefde.

4. Ciske de Rat

Locatie: Czaar Peterbuurt

Voor de film werd er grotendeels opgenomen in de Amsterdamse Czaar Peterbuurt, waaronder het winkeltje van tante Jans, het huis waar Ciske woont met zijn moeder en de school waar hij les krijgt van meester Bruis. Het verhaal, gebaseerd op de boeken Ciske de Rat en Ciske Groeit Op, is niet alleen verfilmd, maar er was in 2007 ook een musical van. Leuk om te weten is dat hoofdrolspeler Danny de Munk ook in deze musical speelde.

5. Honeyz

Locatie: de Bijenkorf

Ondanks de goede DVD-verkoop en dat de film tegelijkertijd te zien was in de bioscoop en On Demand, kreeg Honeyz slechte kritieken. In 2007 ontving de film namelijk drie Gouden Uien: voor slechtste actrice (Anna Speller), slechtste film en slechtste regie. Om het af te maken kreeg Honeyz ook de Publieks-Ui.

6. Prooi

Locaties: de grachten van Amsterdam, het Vondelpark, Frankendael

Regisseur Dick Maas, die al bekend is met filmen in Amsterdam door zijn film Amsterdamned, heeft voor Prooi verschillende locaties gebruikt in de hoofdstad. Wist je dat in de film 500 special effect-shots zijn verwerkt? De trailer van deze Nederlandse thriller ging viraal op YouTube en was al snel meer dan 250.000 keer bekeken.

7. Hartenstraat

Locatie: de Negen Straatjes

Hartenstraat is een romantische komedie uit 2014 die zich afspeelt in de Negen Straatjes van Amsterdam. In deze film zie je veel bekende acteurs. Hoofdrolspeler Marwan Kenzari is trouwens geboren in Den Haag en Bracha van Doesburgh in Enschede. Maar de acteur Benja Bruijning, die de rol van Thomas speelt, is daarentegen wel in Amsterdam geboren. Een echte Amsterdammer dus. 

8. Chez Nous

Locaties: o.a. de grachten van Amsterdam

Foto: Rolf Dekens NSC

De titel is Frans, maar het is toch echt een Nederlandse komedie. Met als regisseur Tim Oliehoek die onder andere ook Moordvrouw heeft geregisseerd. Leuk om te zien is dat Alex Klaasen zich in deze film verkleedt als een schitterende dragqueen en dat Thomas Acda met z’n billen bloot op de Gay Pride staat tijdens de gay parade door de Amsterdamse grachten.

9. Moordwijven

Locatie: o.a. de Amsterdamse Wallen

De komedie gaat over 3 miljonairsvrouwen (gespeeld door Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries) die wekelijks naar de plastische chirurg gaan zodat ze er jong en mooi uit blijven zien voor zichzelf en hun echtgenoten. Het leven lijkt goed, totdat Kitty haar man verdenkt van vreemdgaan. Het is gelukt om 100.000 tot 400.000 bezoekers binnen te halen in de bioscopen tijdens de draaidagen van deze film. Daardoor heeft Moordwijven 2 prijzen gekregen: de Gouden Film en de Platina film.

10. Wiplala

Locatie: o.a. de Palmgracht, de Dam, het Rijksmuseum

De jeugdfilm is gebaseerd op het kinderboek Wiplala van Annie M.G. Schmidt. Ook bij Wiplala is er gebruik gemaakt van bekende Amsterdamse locaties. Zo zie je in de film Wiplala en het gezin Blom in een speelgoedauto rijden met op de achtergrond het Concertgebouw. Leuk weetje: Wiplala staat op de 8e plek in de top 10 duurste Nederlandse films. Deze film kostte maar liefst 6 miljoen euro. Veel? Zwartboek staat bovenaan met 18 miljoen euro!