Vanwege het 750 jarig bestaan van de stad duikt Mokum Magazine in een échte klassieker: ossenworst. Voormalig slager Raymond van Wijk – ooit winnaar van onze grillworsttest – velt middels een blinde test zijn oordel over het Mokumse aanbod. Hier scoor je de beste ossenworst van 020.

 

1 Siem van der Gragt

Elandsgracht 116AI
Prijs per 100 gram: €4,90
Beoordeling: ‘Op het eerste gezicht al een winnaar: nauwelijks vet, prachtig rood van kleur. De smaak is ronduit fantastisch en perfect in balans met zout en kruiden. De uitstraling klopt helemaal en het vlees is kakelvers. Geef mij maar twee dikke plakken op een broodje, ik blijf dooreten.’
Cijfer: 10

2 Kema Vlees B.V.

Kinkerstraat 182
Prijs per 100 gram: €2,-
Beoordeling: ‘Een absolute topper. Versheid straalt er vanaf en de smaak is loepzuiver. De kruiden en het zout zijn uitstekend afgemeten. Deze worst is een uitstekende runner-up.’
Cijfer: 9,5

3 Slagerij Zikking

Marathonweg 51
Prijs per 100 gram: €2,55
Beoordeling: ‘Mooi mager, fantastische kleur en een goede geur. De smaak is geraffineerd: niet te zout, niet te kruidig. Een perfecte combi met wat zuur van Kesbeke. Hier komen mensen graag voor terug.’
Cijfer: 9+

4 Slagerij Louman

Goudsbloemstraat 76
Prijs per 100 gram: €3,05
Beoordeling: ‘Ziet er fris en smakelijk uit. De structuur is fijn, het vet niet overheersend en de smaak mooi in balans. Op een borrelplank steelt deze worst de show en laat je de kaas links liggen.’
Cijfer: 9

5 Hergo

Beethovenstraat 49
Prijs per 100 gram: €2,85
Beoordeling: ‘Dun gesneden, mooie kleur en een schone geur. Wel iets te licht gekruid, maar alles klopt verder. Een tikje meer pit en het is een echte kanshebber.’
Cijfer: 8,5

6 Slagerij De Leeuw

Utrechtsestraat 92
Prijs per 100 gram: €3,50
Beoordeling: ‘Wat vetter en lichter van kleur, maar de klassieke kruiding komt goed naar voren. Iets aan de zoute kant, maar wel erg smakelijk. Gewoon een degelijke, goed uitgevoerde worst.’
Cijfer: 8+

7 Scharrelslagerij Cees de Bouter

Hogeweg 60
Prijs per 100 gram: €2,45
Beoordeling: ‘Goede kleur, prima structuur en een zachte beet. De smaak is mild; misschien iets meer kruiden en zout nodig. Maar al met al zeer prettig en vers.’
Cijfer: 8

8 Slagerij Vet

Zeedijk 99
Prijs per 100 gram: €2,75
Beoordeling: ‘Donker van kleur en ik twijfel over de versheid. Mager vlees, weinig zenen. Smaak is wat aan de flauwe kant, maar verder geen missers.’
Cijfer: 8-

9 Slagerij De Wit

Wakkerstraat 13
Prijs per 100 gram: €3,57
Beoordeling: ‘Wat grove structuur met vetdraden en een paar harde stukjes. De smaak blijft wat vlak, maar de textuur is wel aangenaam zacht. Had net iets verfijnder gemogen.’
Cijfer: 7,5

10 Slagerij Peter

Van Woustraat 136
Prijs per 100 gram: €3,25
Beoordeling: ‘Wat grover en vetter, met hier en daar een storend stukje zeen. Wel goed gekruid en erg smeuïg. Prima broodjesworst, maar geen uitblinker.’
Cijfer: 7

11 Slagerij Meester

Bijlmerplein 87
Prijs per 100 gram: €2,60
Beoordeling: ‘Weinig vet, maar de geur verraadt direct dat het vlees niet vers is. De smaak is wrang en teleurstellend. Helaas niet geslaagd.’
Cijfer: 6,5

12 Keurslagerij Bastiaan Res

Overtoom 474
Prijs per 100 gram: €2,75
Beoordeling: ‘Te grof gemalen, te vet en weinig smaak. Het mondgevoel doet meer denken aan vetrundergehakt. Niet representatief voor een goede ossenworst.’
Cijfer: 6

13 Slagerij Nieuw Sloten

Hageland 107-109
Prijs per 100 gram: €2,60
Beoordeling: ‘Verkeerde balans tussen vet en vlees, onduidelijk kruidensmaakje dat niet lekker overkomt. Smaak en geur zijn ronduit vreemd.’
Cijfer: 5

14 Slagerij Bührs

Veemkade 1260
Prijs per 100 gram: €3,95
Beoordeling: ‘Te vet, met een onfrisse geur. De smaak is onaangenaam en de structuur slap. Dit is geen aanrader.’
Cijfer: 4,5

15 Koopman

Elandsgracht 100HS
Prijs per 100 gram: €2,65
Beoordeling: ‘Donkere kleur, zure geur en zichtbaar ouder vlees. Deze worst is niet meer geschikt voor consumptie. Om die reden proef ik deze niet.’
Cijfer: 4

16 Slagerij de Schuyt

Johannes Verhulststraat 106
Prijs per 100 gram: €3,50
Beoordeling: ‘Sorry, ik ga hier niet eens naar kijken. Ook ruiken en proeven begin ik niet aan. Dit is duidelijk veel te oud vlees. Ik begrijp niet waarom je dit zo durft te verkopen.’
Cijfer: 3

Productie Boris van Leeuwen, Onur Pancar Met dank aan Raymond van Wijk