Wil van Soest (wilvansoest@gmail.com) is fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen. In Mokum Magazine is zij benoemd tot schaduwburgemeester.

Digitaal vergaderen is voor een volksvertegenwoordiger een regelrechte ramp. Al bij aanvang van de eerste digitale raadsvergadering had ik opstartproblemen met mijn verbinding met de Stopera. De vergadering was al begonnen en de agendapunten werden afgehamerd. Ik gaf aan waar ik het woord over wilde voeren, maar dat mocht niet meer: de agenda was reeds vastgesteld. Welkom in de Amsterdamse raad!

Zo had ik graag de structuurvisie Jan Evertsenstraat willen bespreken en wel hierom: hoe kan dit extreem linkse college akkoord gaan met alleen 50% dure huur en 50% koopwoningen? Geen sociale woningbouw, want die zijn ingeleverd voor de bouw van een school. Dit terwijl er afgesproken was dat er 40% sociale huurwoningen, 40% dure huurwoningen en 20% koopwoningen zouden komen. Hoe kan zo’n links college, dat in de vorige periode SP, PvdA, GroenLinks met steun van de Partij van de Ouderen sociale woningbouw hebben afgedwongen, dit toestaan?

‘Dit college verschiet vaker van kleur dan de gemiddelde kameleon’

Jullie schaduwburgemeester en mijn Partij van de Ouderen verbazen zich inmiddels nergens meer over. Dit college verschiet vaker van kleur dan de gemiddelde kameleon. Geen sociale woningbouw? Onbegrijpelijk! Hoe gaan zij dit aan hun achterban (of wat daar nog van over is) uitleggen? Geen bespreking in de raad, maar gewoon een hamerstuk. Het digitaal vergaderen tast de democratie zienderogen aan. Bewoners mogen niet inspreken op belangrijke punten. Een motie om inspraak voor Amsterdammers wél mogelijk te maken, werd keihard weggestemd door de coalitie in het Kremlin aan de Amstel.

Lees ook: Wil van Soest: ‘Alles is onderschat in Amsterdam’

Verder zijn wij met burgemeester Halsema in overleg geweest over de gevolgen van de Corona crisis. Iedereen wilde er natuurlijk zijn plasje over doen en 13 politieke partijen maakten hun wensen kenbaar. Ze willen allemaal de openbare ruimte claimen en grote terraspleinen voor de horeca worden niet uitgesloten. Maar waar blijft er nog ruimte over voor de ouderen? Moeders met kinderwagens kunnen niet meer op de stoep lopen en wat te denken van mensen die slechtziend zijn? Maar de horeca zal het wel weer winnen. D66-fractievoorzitter Van Dantzig is immers ook groot horecaondernemer in onze stad.

Tot slot de renovatie van het Waterlooplein. Ook hier verliep de communicatie met de gemeente niet best. Moet de patatkraam van Monique Quist nu verdwijnen? Haar kraam vormt al 12 jaar het figuurlijke hart van het plein. Ambtenaren en buurtgenoten halen er hun patatje. Deze tent is dé ontmoetingsplek voor de marktbezoekers om een bakkie koffie voor €1,40 te nuttigen. ‘Quist spreekt de taal van de straat. Als je haar laat handhaven, loopt iedereen netjes in de pas zonder dat er ooit een BOA zich ermee hoeft te bemoeien. Monique doet het fantastisch, er is nooit rottigheid’, zegt het marktbestuur. Wij zullen er keihard voor knokken dat deze Amsterdamse ondernemer gewoon kan blijven staan. Wethouder Dijksma heeft ons toegezegd ‘dat het goedkomt’. Daar zullen wij haar aan houden!