Achttien frietjes met mayonaise bestellen: het testteam van Mokum Magazine had het er maar zwaar mee! Waar eet je het lekkerste patatje mayo van Amsterdam? Dit is onze top 18.

 

[10 van Mokum Magazine]

1 Fabel Friet

Runstraat 1
Betaald: €3,60
Oordeel: Prachtige zaak in de 9 Straatjes met een uitnodigende etalage vol (Agria) aardappels. We krijgen een keurig bakje vol mooie, grote, dikke, lange, smaakvolle en niet te vette – in goede zonnebloemolie gebakken – frieten met een verrassend stevige en volle bite. Ook de huisgemaakte romige mayonaise is episch. Dit is geen fabeltje of fictie, maar werkelijk onze nummer één.

2 Pont Neuf

Buiksloterweg 5-B
Betaald: €3,60
Oordeel: Wel patatverdriedubbeltjes nog eens aan toe, wat een heerlijke, knapperige friet is dit! Van euforie roepen we: ‘zijn deze prachtig gebakken exemplaren lekkerder dan die van Vleminckx?’ Het antwoord is volmondig: ‘ja!’ Maar ook beter dan Fabel Friet? ‘Nee, dat nét niet!’ Er had misschien nog wat zout bijgekund, maar verder geven wij een dikke vette neuf aan Pont Neuf.

3 Vleminckx

Voetboogstraat 33
Betaald: €3,50
Oordeel: De gedoodverfde favoriet. Sinds 1957 is dit ‘gat in de muur’-winkeltje vlakbij het Spui een begrip bij (Vlaamse) frietliefhebbers. Op enkele piepkleine ‘afdankertjes’ die we in de puntzak aantreffen na maakt de firma Vleminckx zijn reputatie waar.

4 Freddy Fryday

Linnaeusstraat 36
Betaald: €3,35
Oordeel: We staan kwijlend voor de ramen van Freddy Fryday. We lezen de originele toppings die ze aanbieden: Freddy’s stoof, pulled chicken en een frietje parmezaan truffelmayo. Of wat dacht je van een smokey beef en chimi? Ge-wel-dig bedacht! Het is bijna janken dat wij het bij een basic frietje met mayo moeten houden. Maar ook die mag er zijn: mooi gesneden, niet vet, duidelijk gebakken in goede en schone olie, heel crunchy, lekker ‘aardappelerig’ (is dat een woord?) en deze mayo heeft een prettig zuurtje.

5 ‘t Bouwfrietje

Stekkenbergweg 1 (Praxis Zuidoost)
Betaald: €3,50
Oordeel: Ook hier kondigen ze weer aan dat ze de lekkerste friet van Amsterdam verkopen. En inderdaad: het zijn zeer knapperige, volle rakkers. Met schil en lekkere dikke mayo. Sommige frieten zijn aan elkaar blijven plakken. ’t Bouwfrietje is de perfecte smoes om weer eens een paar klusjes te doen in huis.

6 Frietsteeg

Stadionkade 73-A
Betaald: €3,35
Oordeel: Soms kom je ergens binnen waar de sfeer om te snijden is. Dat kunnen we de medewerker niet aanrekenen, maar wel de eigenwijze klant die zijn fiets pontificaal voor de deur parkeerde en ‘m absoluut niet wilde verplaatsen. ‘Hallo, mogen wij ondertussen een patatje met?’ De kleine, ambachtelijke friet die we even later uit handen van de (terecht) geïrriteerde medewerker krijgen, is ook écht een kleine portie. De patat is knapperig, de mayonaise zacht van smaak en je proeft dat de kwaliteit hier nét effe iets beter is.

7 Het Smikkelhoekje

Meeuwenlaan 185-B
Betaald: €2,25
Oordeel: Men neme een ouderwetse snackbar die wordt bemand door een hardwerkend en sympathiek stel dat iedereen ‘eet smakelijk’ wenst. We voegen daar een geweldige prijs aan toe voor een patatje met mayonaise en we gunnen deze plek in Noord een top-10 notering. Oké, het is geen ambachtelijke friet, maar wel zo’n patatje waar niets, maar dan ook helemaal níets mis mee is. Extra sympathie punten: dit is ook weer zo’n hangout waar iedereen tegen elkaar aan begint te lullen en de tijd even stilstaat.

8 Par Hasard

Ceintuurbaan 113-115
Betaald: €3,25
Oordeel: Deze nette friterie is sfeervol ingericht en datzelfde geldt voor de zeer krokante, verzorgd uitziende goudgele jongens die we uit een puntzak vissen. Ook de mayo is voortreffelijk. Niet het állerbeste frietje dat we gegeten hebben, maar het is zeker de moeite waard om eens een pitstop te maken op de Ceintuurbaan.

9 De Patatzaak

Langsom 5
Betaald: €2,75
Oordeel: Waar je ook woont in Amsterdam: gun jezelf ooit eens een friettochtje richting Sloten. Wij namen plaats op het terras tussen een aantal gezellig keuvelende Amsterdammers. De bediening was vrolijk, we aten een royale hoeveelheid lekkere dikke frieten en we reden tevreden naar huis. Kleine kritiekpuntjes: de patat was wat zouter dan die van de concurrentie en de saus was niet heel bijzonder.

10 Frietje Lucien

Sint Luciënsteeg 5
Betaald: € 3,30
Oordeel: In een zijstraat van de Kalverstraat bestel je Dutch Homemade Fries. Oftewel: mooie, gele frieten met lekkere Zaanse mayo. Er zitten wat slappere exemplaren tussen, maar dit is wel een ontzettend lekker hap-slik-weg patatje. Saus ernaast, netjes in een bakje en een mooie hoeveelheid.

11 Doardi

Van Limburg Stirumstraat 15
Betaald: €2,90
Oordeel: Op de looproute van en naar het Westerpark vind je deze mooie stek, waar je een nette prijs voor een patatje mayo betaalt. De medewerkers zijn vriendelijk en dragen handschoentjes. De heerlijke, iets doorbakken frieten zijn wisselend knapperig en zacht en het zout blijft aan onze lippen plakken. Een verrukkelijke traktatie na een zonnig parkdagje.

12 De Buurman

Van Hallstraat 65
Betaald: €2,75
Oordeel: ‘Handgesneden patat, vriendelijke ontvangst, patat in een bakje, saus eronder’, zijn onze eerste aantekeningen. De krokante frietjes hebben een mooie goudgele kleur, we treffen geen ‘misbaksels’ aan en de mayo is lekker romig.

13 Zwagers

Bos en Lommerplantsoen 2
Betaald: €2,85
Oordeel: Deze friterie werd opvallend vaak genoemd – en terecht. Het is een eetkraampje aan de weg waar je van die mooi gesneden patatten met schil krijgt. Ze zijn niet heel crispy, maar wel smaakvol. Alleen van de lik zur(ig)e mayo zijn we niet zo’n fan.

14 Friet van Oost

Fizeaustraat 15
Betaald: €3,20
Oordeel: Waarom worden wij gesommeerd om een mondkapje te dragen en hoeft een klant (met een weliswaar iets dreigender uiterlijk) die na ons binnenkomt dat niet? Complimenten voor de verscheidene sauzen waaruit je kan kiezen (Zaanse mayo, Vlaamse mayo, vegan frietsaus, citroen mayo, wasabi mayo, truffel mayo). Wat de verse friet met schil betreft: ook hier zitten er weer een paar futloze en lauwe exemplaren tussen, vergezeld door wat slordige en doorbakken kruimels.

15 De Frietboutique

Johannes Verhulststraat 107
Betaald: € 3,20
Oordeel: Sammy en Pebbles runnen deze zaak en beloven je een geluksmoment. We bestellen een patatje mayo bij een dame met zo’n heerlijk verveelde Oud-Zuid attitude. Het ene frietje is met schil, het andere frietje zonder. Sommige patatjes zijn krokant, anderen weer niet. De ene is wat droog, de andere is oké. Ook de mayo is niet heel bijzonder. Kortom: elk frietje heeft zo zijn eigen aardigheid/eigenaardigheid. Maar een geluksmoment is het niet helemaal.

16 Manneken Pis

Damrak 41
Betaald: €4,40
Oordeel: ‘Voted no. 1 Holland Fries’, staat er op de gevel. We zien hoe de mayonaise er slordig op wordt gekwakt door een man die geen handschoenen draagt en vieze handen heeft. De giga dikke Vlaamse frieten zijn een beetje melig en slap. We zijn verbaasd: waren onze verwachtingen net zo hoog als de prijs?

17 Eiburgh Snacks

Zuiderzeeweg 2
Betaald: €3,00
Oordeel: ‘People say best in town’, belooft deze zaak, waar niet de meest vrolijke fuifnummers achter de toonbank staan. De patatjes zijn dun, met niet alleen heel veel kleine (overgefrituurde) maar ook slappe exemplaren ertussen. Nee, dit is niet best. Positief: de goed gelukte gele (vettige) rakkers zijn wel oké.

18 Snackbar Marja

Jan Evertsenstraat 20
Betaald: €2,75
Oordeel: Een smoezelige snackbar die toe is aan een opknapbeurt en waar we een slappe, smakeloze en taaie zak patat (met lauwe exemplaren) meekrijgen. Tot overmaat van ramp treffen we ook nog eens een haar aan tussen de frietjes. We balen ervan om zo streng te moeten zijn, maar de Jan Eef verdient beter.

Productie Boris van Leeuwen en Martijn van Stuyvenberg