Sommige testen die wij hebben uitgevoerd zijn inmiddels zó gedateerd, dat de winnaar van toen (Slagerij Van Wijk) al niet eens meer bestaat. Daarom gaat Mokum Magazine voor het eerst sinds 2014 weer op zoek naar de lekkerste grillworst van Amsterdam.

1 Keurslagerij Pouw

Haarlemmerdijk 95
Betaald per 100 gram: €2,25
Oordeel: We ontvangen een flinke beuker, die subliem gekruid is, licht (huis)gerookt en perfect afgebakken. Glutenvrij, zonder E-nummers en/of smaakversterkers en een geweldige knapperige buitenkant. Dit is nou echt zo’n overheerlijke smeuïge smikkelworst van scharrelvlees waar je de plakjes van af blijft snijden totdat ‘ie op is!
Cijfer: 10

2 Slagerij Louman

Goudsbloemstraat 76
Betaald per 100 gram: €2,50
Oordeel: Hoe kan het ook anders dan dat de meest bekende slagerij van de Jordaan een variant heeft die tot in de perfectie is gemaakt. Een zacht, sappig, maar minder knapperigexemplaar dat zich daarmee tot een uitstekende runner up kroont.

3 Slagerij Bührs

Veemkade 1262
Betaald per 100 gram: €2,19
Oordeel: Deze slagerij in Winkelcentrum Brazilië is sinds 1876 een familiebedrijf. De worst is slank, heeft een fijne structuur en een heerlijk peperig smaakje. We raden aan om deze nog even kort in de oven op te warmen.

4 Slagerij de Leeuw

Utrechtsestraat 92
Betaald per 100 gram: €2,20
Oordeel: De professionele chefs bereiden in hun open keuken amuses, voor- en hoofdgerechten, groenten en garnituren. Het is de dunste variant en de meest grove qua structuur. Ook zijn wij lyrisch over die verrukkelijke barbecuesmaak.

5 Hergo

Beethovenstraat 49
Betaald per 100 gram: €2,44
Oordeel: In Zuid scoren wij een groot en breed exemplaar. Hergo is erin geslaagd om een meesterlijk toegankelijk grillworstje voor heel Amsterdam te maken.

6 Slagerij de Wit

Wakkerstraat 13
Betaald per 100 gram: €1,95
Oordeel: Slagerij de Wit is al ruim 35 jaar een begrip in de Watergraafsmeer en één van de weinige zelf slachtende slagers in Amsterdam. Volgens de eigen site staan zij bekend om de worstmakerij. De grillworst is prima, maar niet denderend.

7 Slagerij Vet

Zeedijk 99
Betaald per 100 gram: €2,25
Oordeel: Vet-twijfeling alom. Vanwege de kleur hebben we het idee dat dit een kipgrillworst is en besluiten wij even te bellen. Volgens Rik is het toch echt varkensvlees. Dat verklaart dan weer dat deze naar rookworst smaakt.

8 Koopman

Elandsgracht 100-HS
Betaald per 100 gram: €2,50
Oordeel: Dit is een worstje dat een sausje behoeft. Er zit weinig smaak aan en we vinden ‘meigenlijk saai. Positief zijn we wel over de sappigheid. Of je worst lust? Ja, dat wel, maar deze grillworst is niet onderscheidend en dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht van Koopman.

Productie Boris van Leeuwen, Joey van Houten, Koen van Assema, Martijn van Stuyvenberg