Als eigenaar van Ton Overmars Slijterijen en Wijnwinkels schrijft Hendrik Jan de Mari elke maand over de drankenwereld. En uiteraard geeft hij zijn tips van de maand!

Een veelgehoorde klacht van straatgenoten bij mij in de Watergraafsmeer: alle gezinnen gaan weg en zij worden vervangen door gescheiden co-ouder mannen (zoals ik) of nog erger: studenten. Immers, de huisbaas kan veel meer verdienen aan 3 studenten die 100 m² delen dan aan een gezin. Door deze migratie verandert ook de sfeer in de buurt. Studenten naast je of boven je veroorzaken iets meer overlast, maar ook met gescheiden mannen is er altijd wel iets mis. Meestal in de autistische en/of narcistische hoek. Dit soort types houdt vaak te weinig rekening met anderen, in dit geval de buren. Dat is Oost in een notendop en die ontwikkeling is niet goed voor de slijterij. Studenten drinken veel, maar in de horeca en thuisgebruik moet het vooral goedkoop zijn. En stelletjes drinken nu eenmaal meer wijn dan een man alleen. In Zuid is de bevolking ook heel snel aan het veranderen, maar dat is niet per se negatief voor de wijnhandel. Amsterdammers verkopen hun huizen voor veel geld en gaan naar de buitengebieden. Amerikanen, Russen, Fransen en andere expats vinden de woningen zeer betaalbaar in deze chique buurt. Hierbij gaat het dan om jonge stellen die standaard een fles wijn opentrekken bij het avondeten, waarvan het vlees is gekocht bij The Cow Project (Hoofddorpweg 27). Nog zo’n koopje en wát een slager! Een derde van de klanten spreekt ons in het Engels aan. Geen probleem natuurlijk en deze mensen komen zeker niet voor een €4,95-wijn, maar vinden onze wijnen van rond de €7,95 ook nog een ‘bargain’. ‘Wat is alcohol toch goedkoop in The Netherlands, wow!’ Bordeaux is op z’n retour, dat was de wijn van mijn vader. ‘Wat heb je voor spannends uit Italië?’ Sassicaia, Ornellaia, Gaja, Masseto: allemaal ‘dikke’ Italianen. Wij hebben goed geluisterd naar onze nieuwe buurtbewoners en zij zijn zeer tevreden en komen in groteren getale dan ooit. En aan de Middenweg? Ach, in de Watergraafsmeer woont half radio- en televisie bekend Nederland (voor veel tv-series hoeven ze niet eens de buurt uit met opnames in de lokale school en op idyllische pleintjes), dus er wordt gelukkig nog genoeg wijn gekocht!

Lees ook: Daten via Ton Overmars… hoe dan?!

WIJNTIPS!

Muschi Alti Orbaco Vermentino
Meer dan perfect bij schelpdieren of gewoon als lekkere borrelwijn. We hebben een groot deel van de oogst kunnen kopen, kom snel proeven!
€14,95 bij Ton Overmars

Pandataria 2018
De neus en smaak nemen je mee op een zeer smakelijke wijnreis. Het begint met de frisse zuren gelijk aan Sauvignon Blanc en via een bloemige mineraliteit wordt een romigheid gelijk aan Chardonnay aangetikt. Na 5 minuten in het glas is de neus ook veranderd in een zeer intens en aangenaam bouquet. Een once in a lifetime ervaring!
€34,95 bij Ton Overmars

L’Escluso Orvieto van Lapone
Deze witte wijn uit Orvieto is zowel rijk als complex en tegelijk zacht en fris. Een blend van 4 mooie Italiaanse druiven: Grechetto, Malvasia, Procanico en Verdicchio. Echt een aanrader voor lange zomeravonden.
€16,95

tonovermars.nl