Hij is in de lorum: hij is dronken. Van ‘delirium’ of ‘complete verwardheid’ is beslist geen sprake! Als eigenaar van Ton Overmars Slijterijen en Wijnwinkels schrijft Hendrik Jan de Mari over de mooie drankenwereld. En uiteraard geeft hij zijn tips van de maand Dry January.

Het leven is te kort voor slechte wijn. Zoals met alles is de tijd van het ongebreidelde slempen voorbij. Zelfs bij Vindicat in Groningen minderen ze, heb ik begrepen. En terecht! Complete dronkenschap moet je één (of meerdere) keren hebben meegemaakt om te realiseren dat het schade aan jezelf en je omgeving berokkent. De Enschedese Bierbrouwerij (de voorloper van Grolsch) is daar een goed voorbeeld van. De locale textielbaronnen Van Heek, Ter Kuile startten met een aantal anderen eind 19e eeuw een brouwerij omdat hun arbeiders zich te buiten gingen aan de genever. Een uitstekende keuze van hen! Met de uitdrukking ‘one glass a day keeps the doctor away’ ben ik opgevoed en ik geloof daar nog steeds in. Het genieten en de ontspanning die ik onderga zodra ik een heerlijk aperitief vóór het avondeten aan mijn lippen zet, wil ik niet missen. Wat ik wel merk aan mijzelf is dat ik steeds vaker ‘omhoog drink’. Lekker witte wijn of zeer goede rode en eigenlijk geen pils meer, maar liever een schitterende IPA. En er zijn ook whisky’s waarvan ik niet begrijp dat ze zó goed kunnen zijn. Voor mij geen Dry January, ben je gek! Drink met mate en geniet optimaal!

Lees ook: De Lorum de Mari        

Domaine La Monière Chardonnay

De La Morinière Chardonnay van de familie Couillaud uit het Loire gebied is een mooi voorbeeld van een frisse, maar klassieke Chardonnay. Als je in dit gebied wel eens een kastelentocht hebt gemaakt, vallen de eindeloze bossen en bossages je meteen op. Dat betekent ook: veel regen en dat leidt tot een ongekende frisheid van de wijnen. Maar ook met elegante tonen van perzik, gele pruimen, cashewnoten en caramel. Heerlijk bij visgerechten en risotto.

€7,60 via tonovermars.nl

Dry January Ton

Muschi Alti Le Piagge

Deze wijn van 100% Sangiovese druiven heeft 24 maanden op hout gerijpt. De wijn is complex en intens en is een geweldige ervaring voor de wijnliefhebber. De wijn heeft best een beetje pit, met veel rood fruit in de mond. Heerlijk bij lam en andere verboden geneugten.

€14,95 exclusief via tonovermars.nl

Gin Ton&ik

Dit is de meest verkochte Gin in onze winkels. Driemaal de hoeveelheid van de nummers 2: Hendrick’s, Bombay en Gordon’s. Naar eigen recept van onze liquorist Ben Tap, met een uitgebalanceerd aantal botanicals: jeneverbes, oranjebloesem, korianderzaden, pimentkorrel, kardemon, gember, kaneel, rabarberwortel, citroenschil, lavendel, sinaasappelschil. Mét tonic of als stand-alone.

€20,95 via tonovermars.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hendrik Jan de Mari
Drankenspeciaalzaak Ton Overmars