Cees Holtkamp en Stella Meijles vormen al jarenlang een razendpopulair duo op Foodtube.Van kaasstengels tot crème brûlée en/of bananencake: opa en kleindochter draaien er hun hand niet voor om.
Cees, hoeveel gebakjes heb jij in je leven gegeten?
Cees: ‘Toen mijn vrouw en ik in 1969 met de patisserie begonnen, gunde ik mijzelf nergens tijd voor. Ik at geen ontbijt en lunch. We woonden boven de bakkerij en op werkdagen werd er veel gesnaaid. Als ik tompoucen stond te snijden, waren de overgebleven stukjes mijn ontbijt. En ja, ik was toentertijd dan ook heel dik. Ik kan gerust stellen dat ik zeker tienduizend gebakjes heb gegeten.’
Al jarenlang maken jullie je veel bekeken Foodtube video’s. Zit daar een houdbaarheidsdatum op
Stella: ‘Nee, zolang wij kunnen, blijven wij filmpjes maken. De recepten raken nooit op.’
Cees, je bent in Amsterdam en omstreken zéér geliefd. Komt dat door jouw aimabele persoonlijkheid, of toch door die verrukkelijke gebakjes?
Cees, lachend: ‘Ja, dat weet ik ook niet!’
Stella: ‘Ik denk dat het heel erg wordt gewaardeerd dat je nog zo actief bent. Jij bent totaal geen saaie opa.’
Cees: ‘Ik zie inderdaad collega’s die hun zaak verkopen en er klaar mee zijn. Maar nee, ik blijf het leuk vinden.’
Stella: ‘Ook al ben je geen sportman, je springt nog wel op de fiets om even iets lekkers bij iemand langs te brengen. Maar je probeert niet bewust populair te zijn.’
Cees: ‘Als iemand vraagt of ik een taart voor een verjaardag of een andere feestelijke aangelegenheid wil maken, zeg ik daar vaak geen nee tegen. Mijn vrouw Petra helpt mij dan. Veel leeftijdgenoten zouden kunnen denken: ‘zoek het lekker uit’, maar zo ben ik niet.’
Lees ook: Zo Moeder Zo Dochter: Angela en Stella van Patisserie Holtkamp
Vorig jaar zei Stella in Mokum Magazine dat ze bereid is om de patisserie – over een tijdje – over te nemen. Is het voor jou belangrijk dat het bedrijf in familiehanden blijft, Cees?
Cees: ‘Ja, dat zou ik ontzettend leuk vinden, maar we hebben het er eigenlijk nooit over. Volgens mij wordt het anders een te zware last voor Stella.’
Stella: ‘Dat dénken jullie, maar ik voel mij niet verplicht.’
Cees: ‘Maar je leven staat wel echt in dienst van zo’n zaak.’
Stella: ‘Mijn moeder vraagt ook weleens of ik het echt zeker weet. Maar ik zou het heel erg vinden als een vreemde het bedrijf overneemt en dat het dan plotseling heel anders wordt.’
Hebben jullie, omdat jullie van een andere generatie zijn, een duidelijk verschil in stijl en smaak?
Stella: ‘Nee, dat denk ik niet. Ik ben opgegroeid met klassieke recepten. Onze grootste overeenkomst is dat wij allebei niet van poespas houden.’
Cees: ‘Als het enigszins kan, bestaan onze recepten uit zo min mogelijk ingrediënten.’
Lees ook: Cees Holtkamp & kleindochter Stella: ‘Plezier hebben in wat je doet: dát is het allerbelangrijkste!’
Is jullie liefde voor het bakken net zo groot als jullie liefde voor Amsterdam?
Cees: ‘Ik bekijk de stad door een roze bril. Ik sport op de Keizersgracht en fiets daar altijd heen. Dan ga ik langs het Centraal Station, duik ik de Zeedijk over en dat vind ik altijd heerlijk. Als genietende fietser voel ik mij dan te gast, ik fiets overal rustig en stapvoets naartoe. Ook rijd ik graag in de omgeving van de prachtige Nieuwmarkt buurt.’
Stella: ‘Ik studeer de komende jaren in Maastricht, maar ik vind het wel fijn dat ik weet dat ik na vier jaar kan terugkeren. Het klinkt misschien verwend, maar ik zou denk ik niet heel snel gelukkig worden in een andere stad.’
De zoetste adresjes van Cees en Stella:
Patisserie Linnick (Amstelveenseweg 75)
Gartine (Taksteeg 7)
Le Bouchon du Centre (Falckstraat 3)
Rijsel (Marcusstraat 52)
Le Petit Deli (Tweede Egelantiersdwarsstraat 16)
Interview Boris van Leeuwen Foto’s Koen van Assema
Beluister hieronder onze laatste aflevering van Bij Ons met Rik Lelieveld van Café Lowietje: