Mijn eerste ontmoeting met André Kuipers was niet alleen voor mij memorabel. Hij was samen met enkele andere bijzonder interessante mensen door ons uitgenodigd om acte de présence te geven tijdens The Green Deal, een charity dinner. André had met eigen ogen vanuit de ruimte gezien hoe dun de atmosfeerschil rond de aarde is en hoe kwetsbaar daarmee onze leefomgeving is. Hij zet zich in voor een beter milieu en wilde graag bij onze fundraising zijn. André had ook een noviteit destijds in Nederland: de Fisker Karma. Een volledig elektrische Back to the Future-achtige auto die niet te betalen was. Maar hij had denk ik wat centjes verdiend als ESA-ruimtevaarder, dus zo’n waanzinnige auto kon er wel af.

Nadat hij de auto had afgeleverd ging hij op weg naar de Johan Cruijff (toen nog Amsterdam) ArenA. Dat ging niet helemaal zoals gepland. Wit als een vaatdoek schudde hij mijn hand in de VIP-ruimte. Hij had met de voorkant van de Fisker één van de betonnen randen aan het eind van een parkeerplaats geramd en die lag er nu bijna af. U kent dat gevoel misschien wel: ziek zijn van de eerste beschadiging op iets wat je zeer dierbaar of zelfs nét nieuw is. André was er ziek van. Dit werd niet de avond die hij hoopte. Een terugkeer in de ArenA, waar hij een jaar daarvoor voor 60.000 uitzinnige fans tijdens zijn ruimtereis live door de Toppers werd geïnterviewd. Arme André. Gelukkig is het allemaal goed gekomen.

Lees ook: Ton Overmars: Youp en wij(n)

Nu terug naar de wijn: juni is de rosé maand. Tenminste, dat hopen we dan maar. Tot nu toe heeft de zon ons aardig in de steek gelaten. Rosé is al 15 jaar groter dan witte wijn in Frankrijk. In Nederland wordt rosé als zomer-/terraswijntje gezien, maar dat is volledig ten onrechte. Een goede rosé heeft meer structuur en body dan vele witte wijnen. Mijn persoonlijke favoriet is de Angelvin rosé uit Saint-Tropez. Ik ben naar de heuvels van Saint-Tropez geweest, waar zich de kleine wijngaard van de familie Wallace bevindt.

Hier heb ik de vader van Logan, de huidige eigenaar, ontmoet. Hij was een berucht man in de jaren zestig toen hij naast wijn ook hash leverde aan de jetset in Saint-Tropez. Hij was een graag geziene gast op feesten en partijen en heeft ook nog even vastgezeten in New York vanwege handel in geestverruimende artikelen. Een soort badass versie van Alain Delon.

Weer terug naar de wijn: dit is rosé zoals deze moet zijn. Fris en rond met een vleugje perzik. En hun Angelvin ‘Prestige’ is 100% Tibouren druif. Dat is een druif die alleen verbouwd wordt in de heuvels van Saint-Tropez, sinds deze na een jarenlange zoektocht is teruggehaald uit het Midden-Oosten naar de Middellandse Zee. Bij Ton Overmars te koop vanaf 16,95. Geniet!

Bestel deze wijn via www.tonovermars.nl of koop ‘m in een van de filialen! 

Hoofddorpplein 11
Middenweg 57-a
Soerapatistraat 4
Gelderlandplein 20

Hendrik Jan de Mari