Als eigenaar van Ton Overmars Slijterijen en Wijnwinkels schrijft Hendrik Jan de Mari elke maand over de drankenwereld. En uiteraard geeft hij zijn tips van de maand!

Soms gebeurt er iets dat de (en mijn) wereld verbetert. Martijn van Stuyvenberg en Robert Plat, de hoofdredacteuren van Mokum Magazine, hebben dat gedaan en blijven altijd mijn helden. Geen Johan Cruijff, maar Sjaak Swart-niveau. Wereldberoemd in Amsterdam en belangrijk voor de Amsterdammers. Mokum Magazine en hun beroemde Bingo shows in Brouwerij De Prael maken het leven van veel bewoners een heel stuk aangenamer. De onuitputtelijke drive van Martijn en Robert, hun creativiteit en sociale betrokkenheid zijn geweldig en het maakt mij erg trots dat ik hen ken en nu alweer twee jaar met Mokum Magazine mag werken. De voorkant van het blad is altijd erg belangrijk. Het allereerste nummer in 2012 had Angela Groothuizen op de cover, een bekend gezicht op de alcoholvrije afdeling van onze slijterij in Zuid. En na die eerste editie met Angela nóg eens 99 andere bekende Amsterdammers. En er zijn er nog zoveel meer en dat vind ik zo mooi aan onze stad. Bij mij in de Watergraafsmeer woont zo’n beetje half theater-, tv- & film, musicerend, acterend en schrijvend Nederland. De Reve’s zijn er niet meer, de voetballers wonen nu op IJburg of in Diemen, maar er is zeker nog een (Oost-)Amsterdamse die niet op de cover van MM zou misstaan: actrice en scenarioschrijfster Maike Meijer, een scheppende, felle en tijdloze ster. Wat een fantastisch gevoel voor een Amsterdammer om haar op ieder willekeurig moment tegen te kunnen komen hier in onze creatieve metropool. Uiteraard het liefst in onze slijterij aan de Middenweg. Maike is overigens een rode wijndrinker. Geen frisse, hoge zuren of boterballen van Sauvignon Blanc of Chardonnay voor Madame Meijer, maar een waanzinnige en betaalbare Bordeaux van Chateau Picoron: Les Terrasses uit 2014. Rood fruit, bramen, vanille aroma’s. We hebben een paar pallets kunnen kopen en ze gaan bij Ton Overmars voor slechts €9,95 in de verkoop. Immers, bij de publieke omroep is Matthijs weg en is Balkenende nu eindelijk de norm geworden.

WIJNTIP!

Chateau Picoron: Les Terrasses (2014)
Een 100% Merlot uit 2014. Donkere chocolade, aarde, zwart fruit, vijgen en bramen. Lekker bij wild, hertenvlees, rood vlees en gerijpte kazen. Meijer, drankje?
Exclusief bij Ton Overmars