Morgen is het landelijke Fiets naar je Werk Dag! Ga jij ook mee doen? Lees dan deze tips om te kunnen overleven in het verkeer in Amsterdam.

 

Vermijdt bakfietsmoeders

Rond twaalf of drie uur kun je beter niet met de fiets eropuit, want dan zijn de fietspaden vol met bakfietsmoeders die hun kinderen ophalen van school.

 

Ontwijk rode of gele fietsen

Zie je groepen fietsen met allemaal een rode of gele fiets? Dit zijn waarschijnlijk toeristen die vaak de fiets niet (helemaal) onder controle hebben. Probeer deze te ontwijken, rijdt desnoods een paar meter om zodat je niet in twintig talen hoeft te schelden.

 

Rood=groen

Dit is een van de grootste ergernissen van Amsterdammers en toch doen de meeste het vaak ook zelf. Stoplichten in Amsterdam (en vooral in het Centrum) hebben vaak geen functie, want iedereen rijdt toch gewoon door.

 

Negeer zebrapaden

Hetzelfde geldt voor zebrapaden. Die liggen er alleen om het asfalt te decoreren.

 

Tramrails zijn voor trams

Als ervaren fietser weet je dit natuurlijk al goed te ontwijken, maar stap je voor het eerst op de fiets in Amsterdam pas dan goed op voor de tramrails. Het ziet er namelijk heel knullig uit als je daardoor onderuit gaat.

 

Gebruik meer dan 1 slot

Zet je fiets niet alleen vast met een ringslot, want dan kun je bijna de klok erop gelijk zetten dat je fiets straks weg is. Koop een hangslot… of twee.

 

Extra: Maxim Hartman legt toeristen uit hoe ze moeten fietsen

Natuurlijk ligt het probleem van de chaos op het fietspad niet bij ons, maar vaak komt het door de stuntelende toeristen. Daarom heeft Maxim Hartman een uitleg gegeven hoe toeristen moeten fietsen in onze hoofdstad.

Tekst Vincent Popken Foto Pixabay