Wil van Soest (wilvansoest@gmail.com) is fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen. In Mokum Magazine is zij benoemd tot schaduwburgemeester.

Een anderhalve meter economie? Ik denk dat Amsterdam dat niet aankan. Daar is onze openbare ruimte te klein voor. Uitbreiding van terrassen of buitenruimte gebruiken is geen optie. Burgemeester Halsema is als voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland vertegenwoordigd in het Veiligheidsberaad en zij geeft adviezen aan premier Rutte. Onderstaande voorstellen zou zij onder meer kunnen promoten om Amsterdam uit het slop te trekken.

In navolging van de landen om ons heen zou mijn eerste voorstel een zogeheten mondkapjes economie zijn. Iedereen kan weer naar buiten, bedrijven kunnen aan de slag, het openbaar vervoer wordt ontlast en de openbare ruimte wordt eerlijk verdeeld. Om Amsterdam op gang te krijgen en ontslagen te voorkomen moeten deze regels zo snel mogelijk worden ingevoerd. Meer testen en de mondkapjes die in de magazijnen liggen zo spoedig mogelijk gebruiken. Om faillissementen en armoede onder Amsterdammers te voorkomen, moet de persoonlijke verzorgingssector zo snel mogelijk weer open. Tandartsen hebben hun werkzaamheden alweer hervat met het excuus dat zij gewend zijn om met beschermde kleding om te gaan. Ouderen in de verzorgings- en verpleeghuizen moeten hun dierbaren weer kunnen ontmoeten nadat allereerst hun verzorgers getest worden en voorzien van beschermende kleding.

Lees ook: Waar is Halsema?

‘Gezondheid staat voorop’, zegt mevrouw Halsema. Dat had zij eerder moeten bedenken! Toen de Partij van de Ouderen als eerste niet meer in de Stopera wilde vergaderen omdat er twee personeelsleden waren besmet, werd ik telefonisch belerend toegesproken en vond ze zelfs dat ik ‘politieke onrust veroorzaakte’. Als burgemeester heb je een verantwoordelijkheid naar de inwoners van Amsterdam toe. Als schaduwburgemeester had ik onmiddellijk de algemene plaatselijke verordening erbij gepakt om maatregelen af te kondigen om de bewoners direct te beschermen. Alles is onderschat. En onze burgemeester? Die verschuilt zich achter het RIVM…

Wil van Soest
Partij van de Ouderen