‘Drink gewoon een borreltje als je gezond bent in een goede Amsterdamse kroeg als je daar zin in hebt’, zei ze afgelopen vrijdag. Een dag eerder belde ze woedend met Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, met het tenenkrommende verzoek of zij geen ‘politieke paniek wilde veroorzaken’. Sindsdien is Femke Halsema zo stil als de straten van Amsterdam. Zit ze zich soms in quarantaine in haar tweede huis in Noord te schamen voor die ondoordachte uitspraken van vorige week? Of is ze er vandoor in haar spiksplinternieuwe en energieslurpende Audi e-Tron 55 Quattro dienstauto? Beseft ze dan niet dat zij, júist zij, nú, als burgemeester af en toe even wat geruststellende en bemoedigende woorden en updates de stad in moet slingeren? Of zou ze ergens aan het pleerollen hamsteren zijn?

Amsterdam voelt, net als de rest van het land, een beetje stuurloos aan. In deze onzekere tijden waarin er veel van ons wordt gevraagd en we ons machteloos voelen, is er behoefte aan een beetje support. Maar ook aan een vast en troostend gezicht die de regie in handen lijkt te hebben en zoveel mogelijk informatie verschaft. Maar die krijgen we niet. Althans, niet van haar. Terwijl zij beter op de hoogte wordt gehouden dan wie dan ook in deze spookstad, laat ze alles gemakzuchtig door Den Haag opknappen. En dus wachten we maar weer op de veel te late toespraak van minister-president Mark ‘Niet hamsteren!’ Rutte. 

Haar collega Aboutaleb van Rotterdam blijkt iets meer een man van het volk. Hij reageert voortdurend op de nieuwe maatregelen van het kabinet, riep Rotterdammers op om het hoofd koel te houden, stelde gerust dat er genoeg IC-bedden zijn en sprak meerdere malen zijn waardering uit voor mensen die werken in de vitale sectoren. Het zijn weliswaar allemaal open deuren maar daar waar Aboutaleb het voortouw neemt, blijft Halsema achter de coulissen.

En dus is ze op social media ten zoveelste male het mikpunt van spot, net als haar partijgenoot Paul Rosenmöller, die de schoolsluiting ‘emotioneel’ noemde. En wat dacht je van Jesse Klaver, die op 12 maart nog tegen de motie Wilders stemde om de scholen te sluiten, om vervolgens het kabinet verbolgen en vermanend toe te twitteren hierover?

Natuurlijk volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op, maar waar is de first lady die nota bene de leiding heeft over de aanpak van deze crisis in de regio Amsterdam Amstelland? Niets veroorzaakt meer onrust bij mij dan wanneer Dolly Bellefleur nota bene tijdens een internationale crisis regelmatiger op tv is te zien dan onze eigen burgemeester!

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine

Volg Martijn ook op Instagram en LinkedIn!