Als eigenaar van Ton Overmars Slijterijen en Wijnwinkels schrijft Hendrik Jan de Mari elke maand over de drankenwereld. En uiteraard geeft hij zijn tips van de maand!

Wie laatstelijk in onze winkel aan het Hoofddorpplein is geweest, ziet het meteen: Spanje krijgt eindelijk de plek die het verdient. Naast andere grote wijnlanden als Frankrijk en Italië is het assortiment Spaanse wijnen enorm uitgebreid. De ‘schatkamer’ in onze winkel is nu verdeeld tussen De Grote Drie. Het diverse klimaat en de verschillende ondergronden zorgen voor een eindeloos aantal verschillende kwaliteitswijnen. Toen ik in de jaren 80 stage liep bij een Madrileens advocatenkantoor waren de winters daar nog -10 en de zomer +40 grados. Mensen die op het land werkten hadden verweerde gelaten met groeven zó diep, dat die zelfs bij ons in Oud-Zuid niet weg te botoxen zijn. Nu is het allemaal iets gematigder geworden met de temperatuursverschillen, maar de verschillen tussen de Rioja en Ribera del Duero, de Priorat en de natte/groene Rías Baixas boven Portugal zijn immens. Zelfs van het vakantie-eiland Mallorca hebben wij kwaliteitswijn in huis. Authentieke huizen die topwijnen als Vega Sicilia, Macan, Pintia, Corimbo en Roda voortbrengen. Ongekende wijnen die de strijd makkelijk aangaan met de top-Italianen en –Fransen. Zeker nu de coronacrisis de wijnindustrie hard raakt wegens het deels wegvallen van de horeca-afzet zijn er veel betaalbare Spaanse wijnen in onze winkel. En dan bedoelen wij zeker niet de ‘€0,70 inkoop La Mancha wijnen’ die, voorzien van een fancy label, je proberen te verleiden in paginagrote advertenties als ‘Topwijn van €12 voor €8’ en ‘nu met 6 glazen gratis!’ Deze alcoholische druivensappen zijn niet echt de calorie- en hoofdpijnmoeite waard. La Mancha is een gebied onder Madrid dat door EU-subsidiegeld tot stand is gekomen en meer produceert dan geheel Australië. Bueno, niet meer aan denken. Kom bij ons langs en laat je verrassen door Spanje!

VIVA ESPAÑA WIJNTIP!

Deze Dominio de Azés is een heerlijke Rioja. Voor €12,50 is dit echt een topper. De meeste Rioja’s bestaan uit 100% Tempranillo druiven. Hoe jonger, des te meer smaken van rood fruit, hoe ouder (Crianza, Reserva, Gran Reserva) des te meer zachtheid en vanille tinten. Exclusief bij Ton Overmars.