Door de globalisering is er in ieder land wel een goede wijn te vinden. Niet per se beter dan de wijn uit de traditionele wijnlanden, maar wel verrassend anders. Zo hebben wij nu – naast de reeds geaccepteerde en bejubelde wijnen uit Georgië, Kroatië, Macedonië en Marokko – ook zeer mooie wijnen uit Azerbeidzjan en India in de winkel. Het landschap daar kan verrassend veel op de Europese wijngebieden lijken. Het afwijkende klimaat en de terroir zorgen ervoor dat dezelfde druivensoorten volledig anders smaken. Vergelijkbaar met het Sauvignon Blanc-verschil tussen de Loire en Marlborough in Nieuw-Zeeland. Enige nadeel van de exoten die we in huis halen: ze zijn een paar euro duurder. Ga maar één of twee pallets ophalen in Verweghistan: de kosten zijn vele malen hoger.

Thailand

Nu Thailand: er zijn in dit mooie land vier serieuze spelers. Sinds een paar jaar niets meer te krijgen in Nederland. Ik heb twee wijngaarden bezocht en alleen al de roadtrip van 1.000 kilometer tussen de wijngaarden en Bangkok was een avontuur op zich. De Shiraz druif wordt hier veel verbouwd en zorgt voor een zeer plezante wijn. Anders en lekker. Vertrouwd en tropisch. De druiven groeien veel sneller dan in Europa en dat proef je. Kom een flesje halen bij Ton Overmars in De Pijp, Watergraafsmeer of aan het Hoofddorpplein.

Ladyboys

And now something completely different: ik ben meerdere keren in Thailand geweest. Opvallend is dat het aantal ladyboys lijkt te groeien. Mannen die zich comfortabeler voelen als ze vrouwelijke elementen aan hun lichaam toevoegen of aanbrengen. Ladyboys zijn in de hele samenleving aanwezig, zeker niet alleen in de seksindustrie, een hardnekkig vooroordeel. Het wordt daar ‘de derde sexe’ genoemd. Er zijn veertien veelvoorkomende varianten geteld: van bijna volledige ombouw met borsten, heupen en billen, tot alleen oogschaduw en oorbelletjes. Bijzonder verhaal is dat van de Beautiful Boxer, die compleet met oogschaduw en lippenstift de thaibox ring in ging en zijn bewusteloze tegenstanders altijd nog even een kusje op de wang gaf voor het verlaten van het strijdtoneel. Kusje erop?

Wat ik graag zou willen weten, is of dit alom aanwezige Thaise ladyboy fenomeen de ruimte krijgt van het tolerante Boeddhisme, of dat de Thai genetisch in grotere mate dan andere volkeren een derde sexe met zich meedraagt. Is het eerste het geval dan zou ons verhaal over de hoge mate van tolerantie in Amsterdam een ander perspectief krijgen. Zeker, Amsterdam doet het in onze kleinburgerlijke wereld beter dan veel andere steden, maar de recente wijzigingen in het genderneutraal maken van alle aanspreektitels zijn denk ik zeer terecht en de aversie daartegen is niet op zijn plaats. Het wordt tijd dat wij de volgende stappen nemen om mensen in hun waarde te laten. Ieder heeft zijn eigen uitdagingen om gelukkig te worden, dat is ook zonder bemoeienis van iemands omgeving al moeilijk genoeg. Ik ben zelfs zo tolerant dat mensen die het hiermee oneens zijn gewoon van harte welkom blijven in onze drie winkels, want een borrel op z’n tijd vergroot het gevoel van blij- en vrijheid!

Hendrik Jan de Mari
Eigenaar Drankenspeciaalzaak Ton Overmars