Als eigenaar van Ton Overmars Slijterijen en Wijnwinkels schrijft Hendrik Jan de Mari elke maand over de drankenwereld. En uiteraard geeft hij zijn tips van de maand!

Wij zijn er helemaal klaar mee! Na al die ellende in 2020 nu weer een marketingdingetje dat ‘Dry January’ heet. Oftewel: geen alcohol in januari. Daar heeft destijds vast iemand een prijs voor gekregen in Engeland, het land waar dit onzalige initiatief is ontstaan. En zoals zoveel ideeën aan de andere kant van de Noordzee is ook dit weer een dom bedenksel. Of, in het meest gunstige geval, een redelijk voorstel voor de binge drinkende Britten zelf. Maar zeker níet nodig hier in onze hoofdstad!
Dus wat men nu van ons verwacht, is dat we wél al die corona-ellende slikken, maar níet de heerlijke dranken tot ons mogen nemen. Nu beweer ik niet dat men op weg naar een depressie naar de fles moet grijpen, integendeel. Maar om ook nog de dagelijkse wijn of het borrelbiertje te laten staan na een stressvolle thuiswerkdag met jengelende kinderen of een kantoordag inclusief vieze mondkapjesgeur gaat mij te ver. Voor mij is het niet bespreekbaar om mijzelf ook nog een heerlijk, ontspannend drankje te ontzeggen. Ik als vinoloog en zeker niet als viroloog (daar is ‘ie weer!) vind het slecht voor zowel de sociale – als de volksgezondheid om in deze tijd niets te drinken. Ik roep je dus op om, in de traditie van de ‘Buckler-lul’ van Youp van ‘t Hek, iedereen ferm en gedecideerd aan te spreken die meedoet aan Dry January. ‘Jij bent van de Double Dip? Gaat het wel goed met je?’ Of: ‘misschien moet je ook eens gaan vasten deze maand, of geen Ajax kijken’ zijn enkele suggesties.
Lieve mensen, geniet vooral van je dagelijkse drankje en houd je verre van Dranquilo. Met mate en zonder gekke toestanden. Beloofd?

Lees ook: Hendrik Jan de Mari: De stad verandert (en de wijn ook)

TIPS!

Katherine Hills Sauvignon Blanc uit Australië. Heerlijk frisse wijn, niet te hoog in de zuren, maar wel de frisheid van een terraswijntje op een zomerse dag. Even genoeg van de erwtensoep en de oliebollen? Probeer een haring, garnalen of een kipgerechtje met deze SB.
€6,95 bij Ton Overmars

Toch nog behoefte aan winterse kost? Dan is deze Petit Picoron 2016, sinds 1570 uit de Castillon, buren van de Saint-Émilion jouw keuze. Sinds jaar en dag eigendom van de ouders van onze Australische Jordaangenoot William Kalyk. Wat een schitterend, rijp rood fruit, 100% Merlot. De aroma komt je tegemoet zodra je Picoron opendoet!
€14,95 bij Ton Overmars