Wil van Soest, kandidaat-Kamerlid bij de landelijke beweging Code Oranje en fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen, steunt de lijn van de burgemeester van Amersfoort om geen avondklok in te voeren.

Waarschijnlijk presenteert het kabinet vanmiddag het invoeren van een avondklok. De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, vindt het een slecht idee. ‘Het is niet passend op dit moment. De besmettingsaantallen dalen.’ De avondklok, tussen 20.00 en 04.00 uur, moet voorkomen dat mensen bij elkaar op bezoek gaan. Het moet de kans op besmettingen verkleinen.’ Maar Bolsius zegt: ‘Mensen moeten naar buiten kunnen. Om gezond te blijven.’

Ik steun de lijn van de Amersfoortse burgemeester om bewegingsvrijheid te behouden volledig. De zorgen over de handhaafbaarheid van de maatregel zijn terecht. Er is een groot tekort aan agenten en boa’s. Laten we de beperkte handhavingscapaciteit nou niet hiervoor inzetten. Bolsius slaat de spijker op zijn kop als hij zegt dat we hele discussies krijgen over wie er wel of juist niet op straat mag. Met welke vergunningen? OV naar nul, winkels dicht voor achten en het aanleveren van voedsel wordt een probleem. Daarom roep ik burgemeester Halsema op om de lijn uit Amersfoort ook te volgen. Naast dat ik pleit voor het behouden van draagvlak voor coronamaatregelen doe ik dat ook voor gerichte, meer fijnmaziger, maatregelen. Krijg zicht op waar het virus zit en tref dan je maatregelen. En laat als kabinet ook eindelijk eens horen hoe je de sociaal-economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd wil bieden.

Wil van Soest
Schaduwburgemeester