Als eigenaar van Ton Overmars Slijterijen en Wijnwinkels schrijft Hendrik Jan de Mari elke maand over de drankenwereld. En uiteraard geeft hij zijn tips van de maand!

Consolidatie in het bedrijfsleven: het is iets van alle tijden. Brouwerij Oedipus is nu van Heineken, ‘t IJ van Duvel, De Molen van Bavaria: het wordt steeds moeilijker om als microbrouwerij het hoofd boven water te houden. De distributiekracht van de grote brouwerijen zorgt ervoor dat de supermarktschappen en de horeca overspoeld worden met de flessen van de tot voor kort zelfstandige microbrouwerijen. Zo is er ook crisis bij Brouwerij De Prael: de oprichters zijn aan de kant geschoven door de overige aandeelhouders, lees: goudzoekers – en dat is niet uit weelde. Eigenlijk is de wijnwereld niet veel anders. Wij werken steeds meer met kleine familiebedrijven of wijnboercooperaties. Grote retailers en slijterijketens kiezen voor grote wijnhuizen, soms zelfs beursgenoteerde huizen. Het assortiment en de advertenties van grote ketens zijn daarmee zó voorspelbaar en saai geworden: altijd dezelfde wijnen en bijzonder hoge kortingen. Wij bij Overmars streven ernaar alle grote wijn- en biermerken te vervangen door verrassende pareltjes. Deze maand Vale bieren uit Adelaide en volgende maand komt Brickstone uit Bourgainville, USA weer binnen. In mijn wijntips hieronder geef ik een drietal voorbeelden van unieke wijnen.

Lees ook: Fless is More: drink beter en vaker!

Wijntips

1 Chateau St Hilaire

De van oorsprong Nederlandse familie Uyttenwaal heeft een geweldige Chateau in de Bordeaux appelatie. Deze Cru Bourgeois uit de Médoc is een uitstekende keuze binnen de Bordeaux. Harold Hamersma geeft deze wijn een 8,5.
€15,95 

2 Riesling van het Weingut Bernhard uit Rheinhessen

Deze Riesling heeft finesse en een hoge complexiteit. In de smaak de krachtige perzikaroma’s in samenspel met honingtonen en lichte houtcomponenten. Het wordt afgerond door een aangename zuurgraad. In maart en april zolang de voorraad strekt.
Nu van €19,95 voor €14,95

3 The Chocolatier

Deze drank was één van de best bewaarde geheimen van onze winkels, tot nu dan. Zojuist weer binnengekomen uit de Barossa Valley, Australië: The Chocolatier. Officieel een port, maar eigenlijk nergens mee te vergelijken. Een heerlijke zachte port-achtige wijn met duidelijke, diepdonkere chocoladesmaken en aroma’s. Kom er één proberen en neem dan direct een voorraadje mee naar huis want ‘once you tasted this, there’s no way back…’
€21,95

Meer weten? Ga naar www.tonovermars.nl