Als eigenaar van Ton Overmars Slijterijen en Wijnwinkels schrijft Hendrik Jan de Mari elke maand over de drankenwereld. En uiteraard geeft hij zijn tips van de maand! avondklok

Het zal wel met mijn leeftijd te maken hebben, maar ik merk niet zoveel van die avondklok zolang de horeca dicht is. Hoewel ik claustrofobisch ben aangelegd, red ik het na negen uur prima in mijn huisje in de Watergraafsmeer. En toch voelt het als een anachronisme. Met de familie bij een gaslampje rond de radio, dat idee. De volgende stap is misschien wel het afsluiten van de elektriciteit, zodat iedereen vroeg naar bed gaat. Gordijnen dicht. Katten binnen. Die van hierboven oefent weer op haar cello (‘toch wel mooi wat ze doet…’). De spruitjeslucht van Gerard Reve. Maar wie ‘het zijn gekke tijden’ opschrijft, blokkeer of ontvriend ik onmiddellijk. Ja, natuurlijk is het wel een beetje gek, omdat het allemaal zo anders is. Dit zijn we niet gewend. Maar de mens is flexibel en dealt met de situatie. Toen ik als 18-jarige in een studentenhuis met 20 man kwam, begon voor mij een steile leercurve. Eén van de zaken die mij bijbleef in deze pluriforme omgeving van jonge mensen op weg naar een eindeloze toekomst was een initiatief van een nazaat van een patriciërsfamilie. Iedere dag rond een uur of half tien wist de harde kern dat we bij hem op de kamer konden komen. Iedereen nam zijn eigen drankje mee en we namen de dag door: ‘De Dagafsluiting’. Geen tv, maar praten. Kan dat? Ja dat kan en het is best leuk! Je raadt het al: dit gebeurt tijdens de avondklok nu dagelijks in het huishouden van de familie De Mari. Weliswaar ben ik al een tijdje niet meer gezegend met een populatie van 20, maar de dag doornemen en even stilstaan en vaak nagenieten van hetgeen er die dag allemaal op ons pad kwam hoort erbij. Als slijter zet ik de fles op tafel en één goed glas wijn doet de dagherinneringen makkelijker van de tong rollen. Het gebruik van De Dagafsluiting is weer helemaal terug. Uiteraard liefst met rode wijn, want die hoeft immers niet binnen 2 dagen leeg!

Lees ook: Wijnen, wijnen, wijnen bij Ton Overmars!

PERFECTE DAGAFSLUITERS

De Mari Nebbiolo d’Alba 2018
Van het kwaliteitswijnhuis Demarie, verre bloedverwanten uit de Piemonte, de rijke tak uit Noord-Italië. Nebbia betekent nevel of mist en de druif is naar dit voor Piemonte karakteristieke natuurverschijnsel genoemd. Deze wijn is rauw, stevig en aanwezig.
€12,95 bij Ton Overmars

       

 

Chateau d’Aiguilhe 2001
Donkere bessen, sandelhout en lichte hints van chocolade. Vleugje zoete vruchten en natte aarde, medium body en aangename tannines en een heerlijke finish. 80% Merlot en 20% Cabernet Franc.
€34,95 bij Ton Overmars (zolang de voorraad strekt)