In Het boek van Jet leert de Amsterdamse schrijfster je om de culinaire lat niet te hoog te leggen voor je. Van Jet van Nieuwkerk mag je af en toe best eens met een plofbuik op de bank hangen na een 6 gangendiner!

Hoe healthy ging het er vroeger aan toe in Huize Van Nieuwkerk?

‘Mijn moeder kan ongelooflijk goed en gevarieerd koken en is daarin mijn grote voorbeeld. Wat ze er meteen instampte: nooit uit pakjes of zakjes koken. Vers is altijd lekkerder en je staat vaak slechts 10 minuten langer in de keuken. We aten bewust, zonder onszelf iets te ontzeggen, maar wel met mate.’

Het boek van Jet gaat over een happy & healthy leven, niet te streng en al helemaal niet saai. Hoe zorg je daarvoor?

‘Mijn boek is vooral bedoeld voor meisjes tussen de 15 en 25 jaar, die heel kritisch naar zichzelf kijken en de lat veel te hoog leggen. Dat komt met name door al die sixpacks die je ziet wanneer je bijvoorbeeld je Instagram account opent. Deze groep meiden gaat niet meer uit eten of borrelen met vriendinnen en ze hangen alleen maar in de sportschool. Dat lijkt me ontzettend saai. Ik vind dat je ook in een gezond leven best kunt uitgaan of af en toe eens met een plofbuik op de bank mag hangen na een 6 gangendiner.’   

Dus je trekt ook nog wel eens een diagonaaltje?

‘Ik hoop dat je me gelooft als ik zeg dat kroketten en bitterballen in mijn lijstje staan van dingen die ik niet lust. Maar zet een fles sambuca of een enorme kaasplank voor mijn neus en ik laat het echt niet staan.’ 

Ben jij eigenlijk een echte Amsterdamse?

‘Geboren en getogen! Ik ben opgegroeid in de Jordaan, op de Bloemgracht. We woonden op de begane grond, met zo’n bankje voor de deur. Op mooie zomeravonden aten we buiten met z’n allen. Mijn school zat om de hoek en dat was mijn speelpleintje. Mijn oma woonde vlakbij, dus daar was ik ook vaak te vinden.’

Wat zijn je favoriete healthy hotspots in Amsterdam?

‘Gezond eten kun je in vrijwel elk Amsterdams restaurant, maar het is wel een kwestie van goede keuzes maken. Een van mijn favoriete restaurants is Kessens aan de Rozengracht, waar je heerlijk kunt ontbijten en lunchen. Daarnaast mag je me altijd wakker maken voor het kippetje van Rijsel en blijft Café Restaurant Amsterdam natuurlijk een topzaak.’

Als jouw culinaire wereld doordraait: wie zou je dan uitkiezen als bekende tafelheer of -dame en wat schotel je voor?

‘Dat wordt dan een tonijn- of zalmburger en Rens Kroes mag ‘m proeven. Als foodies onder elkaar hebben we vast veel te bespreken.’