Een stukje Thailand in hartje Amsterdam: deze week krijgen we het Tom Ga Kai (Thaise kippensoep met kokos) recept uit de verrukkelijke keuken van het zeer gewaardeerde Thaise (familie-)restaurant Bangkok aan de Reguliersdwarsstraat 117.

Ingrediënten

  • 400 ml kokosmelk (blik)
  • 550 ml kippenbouillon
  • 2 cm galanga wortel (laos/gember), geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 2 rode pepers, in dunne reepjes gesneden, zaadlijsten eventueel verwijderen (minder pittig)
  • 1 stengel sereh (citroengras), onderste 6 cm gebruiken en kneuzen met achterkant van een mes
  • 3 kaffir lime leafs (citroenblaadjes) in stukjes gescheurd
  • een paar champignons in plakjes of partjes
  • 4 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel basterdsuiker of rietsuiker
  • 1 kippenborstfilet (ca. 175 g), in reepjes
  • verse koriander

Bereiden

Giet de kokosmelk in een pan op laag vuur. Roer het steeds in dezelfde richting, zodat het niet gaat klonteren. Verhit in een andere (grote) pan de kippenbouillon met de galanga, rode pepers, het citroengras en de citroenblaadjes. Roer de warme kokosmelk erdoor. Voeg de vissaus, het limoensap en de suiker toe. Breng het geheel aan de kook en kook het zachtjes 5 minuten op laag vuur. Proef de soep en voeg desgewenst nog smaakmakers toe. Vind je de soep iets te pittig? Voeg dan wat extra suiker toe. Breng alles weer aan de kook en voeg de champignons en kipfilet toe. De reepjes kip steeds met een paar tegelijk toevoegen, zodat ze niet aan elkaar kleven. Kook de kip in 3-4 minuten gaar. Garneer de soep met blaadjes koriander. Volgens Thais gebruik blijven de galanga, sereh en lime leafs gewoon in de soep zitten bij het opdienen. Maak je gasten er wel op attent dat dit niet om op te eten is.