Amsterdam is voor mij een aaneenschakeling van dierbare plekjes en herinneringen. Aan de Amstel, waar ik werd geboren in de koude winter van 1945 en daarna opgroeide in de meest warme omgeving die maar denkbaar is, tot de Colenbranderhof waar ik samen met mijn ouders en broertje prachtige jaren beleefde en mijn carrière tot bloei zag komen.

Heel fijne herinneringen bewaar ik ook aan de Jordaan, waar mijn opa en oma woonden. Als ik mijn ogen dichtdoe, ruik ik nog de heerlijke geuren van de typische Amsterdamse gerechten die mijn oma maakte en voel ik weer de oprechte warmte die er van haar en de buurt uitging. Een warmte die als geen ander belichaamd werd in de personen van mijn vader en mijn oom Johnny Jordaan. Oprechte mensen vol emotie en met een groot hart. En met humor! Net als ze in de Jordaan zelf hebben.

Mede door die herinneringen is het voor mij ook altijd weer heel bijzonder om in Amsterdam op te treden. Het prachtige Koninklijk Theater Carré is niet voor niets mijn favoriete concertzaal. Ik heb er vele malen mogen staan en iedere keer weer is dat een warm bad en een gevoel van thuiskomen.

Dat gevoel had ik ook tijdens mijn tournee met de musical De Jantjes, waarin ik de droomrol van Tante Na Druppel mocht spelen in het DeLaMar Theater, samen met Arie Cupé die De Mop speelde. Het gaf me de kans om terug te keren naar mijn Amsterdamse roots en dat was geweldig.

Als mijn vader vanuit het buitenland terugkwam naar Amsterdam reed hij altijd eerst even langs de Westertoren voor hij naar huis ging. Wanneer ik tijdens de  botenparade van de Gay Pride nu langs diezelfde toren vaar en omhoog kijk, weet ik precies waarom hij dat deed.

Amsterdam is een deel van mij. Telkens weer thuiskomen is een gevoel dat elke echte Amsterdammer zal herkennen. Waar op de wereld ik ook ben, Amsterdam zit altijd in mijn hart en een stukje van mijn hart is altijd in Amsterdam.

Veel liefs,

Willeke Alberti

Foto: Dennis Brandsma