In het Slotervaartziekenhuis kwam ik op de 51ste verjaardag van Prinses Beatrix ter wereld. Om precies te zijn heb ik vier jaar lang in Osdorp gewoond en daarna haalden mijn ouders het in hun bol om vanwege bonje met de buren naar Koog aan de Zaan te verhuizen. Op mijn zevende zijn ze gescheiden en ging mijn moeder in Zaandam wonen. Mijn jeugd bracht ik door in die twee plaatsen, waar we overigens nog altijd tussen flink wat uitgewaaide Amsterdammers zaten. Er wordt vaak gedacht dat alles wat in de Zaanstreek ligt heel ver is, maar vanaf Sloterdijk is Zaandam exact zeven minuten met de trein.

In mijn jeugd was ik vaak in 020 te vinden. Als we naar de bioscoop wilden, trek hadden in KFC, of moesten flyeren voor feesten, stapten we op de trein richting A’dam Centraal. Vanaf mijn vijftiende begon ik eerst met dansen op grasvelden en buurthuizen, totdat ik er achter kwam dat ik bij Nowhere in de Madurastraat in Amsterdam Oost kon trainen. Op mijn twintigste woonde ik daar vier maanden in de buurt, anti-kraak in de Derde Oosterparkstraat. Daarna kwam ik terecht op een superrelaxte plek in de Nachtegaalstraat, om uiteindelijk toch weer terug te keren naar Zaandam. Daar heb ik mijn eigen dansschool opgezet: de Juvat Dance Academy. Maar ook al verhuisde ik tweemaal van Mokum naar Zaandam: ik ben en blijf een trotse Amsterdammer. Als je geboren bent in de hoofdstad, is dat het coolste wat er is. Ik houd heel erg van de stad met al die nationaliteiten en geweldige types. Als ik in de krant lees dat er een man naakt op zijn fiets door Amsterdam reed, denk ik lachend: tja, where else?

Ik woon en werk in Zaandam, heb geen tienjarenplan en het is mijn ambitie om zoveel mogelijk mooie ervaringen te collecteren. En toch kan ik het me voorstellen dat de verhuiswagen mijn spullen weer naar Amsterdam brengt. Ik zou dat heel graag willen, al blijft een woning in Zaandam natuurlijk ruimer en goedkoper. Bovendien zie ik vanaf hier de Rembrandtoren, dus de aanwezigheid van Amsterdam voel ik altijd!

Juvat Westendorp

Check www.juvat.com voor meer informatie over de Juvat Dance Academy.

Foto Remzi Aykut