In Amsterdam kan en mag heel veel – maar niet alles. In dat zinnetje komen twee typisch Amsterdamse karaktertrekken tezamen. Amsterdam is bij uitstek dé plaats waar je onbekommerd je eigen talent en je eigen leven vorm kan geven. Veel mensen die naar Amsterdam trekken, komen om die reden. Het zijn vaak buitenlanders die juist daarom zo van de stad genieten en ervan gaan houden.

Niet voor niets is Amsterdam dan ook de stad waar de Gay Pride tot ontwikkeling is gekomen. In mijn ogen is dit evenement uitgegroeid tot een festijn waar niet alleen homo’s van genieten. Ik heb zelf een aantal keren met veel plezier met de Canal Parade meegevaren. Ik vind het jammer dat ik dit jaar niet in de stad was, anders was ik geheid van de partij geweest.

Maar Amsterdammers zijn ook wel weer zo verstandig om te erkennen dat niet alles kan in de stad. Want de ruimte die de een inneemt, mag uiteindelijk niet ten koste gaan van die van de ander. En dus… ja, dus heb je wel regeltjes nodig. Natuurlijk mieren we daar met z’n allen wel eens over, maar uiteindelijk begrijpen we het wel en houden we ons er ook aan. Op onze eigen manier, dat dan weer wel!

Job Cohen