Toen ik als 14-jarige uit Grootebroek in Amsterdam bij Ajax terechtkwam, was ik echt een ‘boertje van buiten’. Samen met mijn broer Ronald kwam ik in een elftal dat uit veel ras-Amsterdammers bestond. Een kleedkamer met allemaal gasten die verbaal vlijmscherp waren zoals Danny Muller, Richard Witschge, Danny den Ouden en Bryan Roy. Altijd in voor een grap en super bijdehand. Ons West-Friese accentje hadden we vrij snel afgeleerd. Na verloop van tijd zijn we ons steeds meer gaan roeren in de kleedkamer. Dat dwongen we niet alleen af door ons gedrag, maar natuurlijk vooral door te presteren op het veld.

Nu, bijna 30 jaar later, voel ik me wereldburger. Ik heb in Barcelona, Istanbul en Glasgow gewoond, maar ook in Qatar. Ik vind Amsterdam één van de gezelligste steden ter wereld. De terrassen, de winkels en de grachten zijn fantastisch. Waar ik me vroeger vooral op het centrum richtte, heb ik de afgelopen jaren ook veel meer oog gekregen voor andere delen van de stad. Mijn broer woont alweer enige tijd in Zuid. Een mooie buurt waar leuke winkels zitten. We komen graag in Oost om uit eten te gaan. En het gebied rondom de ArenA is ook enorm opgeknapt.

Mijn afkomst zal ik nooit verloochenen. Ik woon zelf al jaren met vrouw en onze drie dochters in Monnickendam. Al kom ik dus nog altijd ‘van buiten’, een ‘boertje’ ben ik niet meer. Dus nee, ik ben geen Amsterdammer. Ik ben Ajacied.

Frank de Boer

Foto Ajax Images