Tapas, wie is er niet gek op? In 1993 opende Gabriel Machin als allereerste in Nederland een tapasbar. Ruim 25 jaar later loopt zijn restaurant Tapas Bar Catala nog steeds uitstekend.

Wat zijn tapas en waar komt het vandaan?

Gabriel: ‘Tapas zijn van oorsprong kleine hapjes die worden geserveerd naast een drankje. In Spanje werd vroeger een dekseltje op je borrel gezet zodat er geen vliegen in je drinken kwamen en daar werden kleine hapjes op gelegd. In heel Spanje wordt het nu veel gegeten en de gerechtjes verschillen per regio. In Catalonië zijn de gerechten veel fijner dan in het zuiden.’

Wanneer eet je tapas?

‘Tapas kan je bijna op elk moment van de dag eten. Oorspronkelijk aten de Spanjaarden tapas als ze klaar waren met werken. Daarna gingen ze door naar huis om te dineren, maar tegenwoordig wordt het ook gegeten als lunch of diner. Toen ik hier 25 jaar geleden het restaurant begon, kwamen mensen ook vanuit hun werk om hier te borrelen. Tapas eten is een heel sociaal gebeuren.’

Wat is het geheim van een lekkere tapa gerecht?

‘Het geheim van een lekkere tapa is dat je creatief moet zijn. Onze koks zijn daar heel goed in en werken altijd met verse, natuurlijke producten. De leveranciers brengen dagelijks verse vis, vlees en groenten en wij maken daar 16 soorten tapas van. Omdat wij dagelijks koken is op ook echt op.’

Wat drink je bij tapas?

‘Bij tapas drink je eigenlijk wijn, maar een biertje kan ook. Wij hebben de echte Spaanse Torres wijnen, die door ons in Nederland groot zijn geworden. Inmiddels is het een bekend merk, maar toen wij deze wijn gingen schenken in ’93 was het niet zo bekend. We schonken destijds zoveel dat we zelfs bezoek kregen van de eigenaar van het wijnmerk.’

Welke tapas zijn jullie specialiteit?

‘Al onze tapas zijn bijzonder. Wij hebben elke dag verschillende tapas gerechten en gebruiken de producten die bij het seizoen passen. Voorbeelden van de gerechten die wij maken zijn artesjoksalade, kikkererwten met chorizo en een soort paella in tapasformaat. Allemaal in Catalaanse stijl, dus fijner dan een normale tapasbar. Wat ons restaurant ook zo bijzonder maakt is de Spaanse sfeer die er hangt. Het karakteristieke Spaanse interieur is in al die jaren ook nooit veranderd. Het is niet modern, maar heel eenvoudig en dat maakt het gezellig.’

 

Productie Vincent Popken