Wat is de wijnwereld toch een wereld vol met passie! Wijn is eindeloos. Wijn is schitterend! Alle invloeden die leiden tot een mooie wijn bij jou in het glas worden als het goed is met liefde toegevoegd. De druif, de terroir, de wijnmaker, de verkopers: ze zijn allemaal erg belangrijk om naar dat bekende genietmoment te leiden. Vorige maand was ik zoals ieder jaar weer bij de ProWein Trade Fair in de pittoreske hallen van de Messe in Düsseldorf. Duizenden wijnen worden daar gepresenteerd door gepassioneerde wijnliefhebbers die een mooie rol spelen in het mogelijk maken om jou hier in Amsterdam goede wijnen te kunnen aanbieden. Hoogtepunt was de presentatie van een Italiaanse professor in de oenologie (druifwetenschappen), die 30 kleine, onafhankelijke, Italiaanse wijnmakers bijstaat in het wijn maken. De mooiste en meest verrassende wijnen zullen vanaf mei bij ons in de winkels staan. Hoe anders kan het ook gaan. Nog dit weekend sprak ik met een orthopeed, die ik toch wel inschatte als ‘well to do’ en die aangaf dat zijn Zuid-Afrikaanse en Chileense wijnen bij zijn supermarktketen heel goed te drinken zijn. En dat voor maar €3,95 of €4,95! Hij voelde zich de koning te rijk! Even denken hoe dat kan: €3,95 minus de BTW is €3,26. De staat wil ook nog wat accijns ontvangen, dus we trekken er wederom €0,66 van af en dan blijft er een prijs van €2,60 over. Ik neem aan dat de supermarkt ook een redelijke vergoeding wil voor het vervoeren naar en het aanbieden in de winkel. Dat heet bruto marge. Bekend is dat ze het niet voor minder dan 25% doen, dus €0,82 gaat naar de supermarkt. Blijft er €1,78 over voor de wijn geland en wel in Nederland. Kost wellicht toch wel wat om de wijnen hier naartoe te vervoeren, dus de wijn verlaat Chili of Zuid-Afrika voor €1,50. Dat is inclusief fles, etiket, soms kurk en daar moeten dan ook nog de wijnboer en zijn entourage van leven. DIT KAN NIET! Ik bedoel: dit kán geen goede wijn zijn. De ‘yield’ (opbrengst per hectare) moet zeer hoog zijn en daar past geen ongedierte bij, dus dat bestrijden ze te vuur en te zwaard met alles wat er op de markt verkrijgbaar is. Vaak wordt er dan ook nog wat suiker bijgegooid, zodat de consument de wijn als een lekkere mond vol percipieert. Mag absoluut niet, maar wordt gewoon gedaan. Of – zoals in Oostenrijk destijds – misschien wat aanlengen met koelvloeistof? Ik hoorde dat wijnen soms zelfs gevriesdroogd naar Europa komen en hier in de Nederlandse of Duitse bottelarij aangelengd worden met water. Alles om kosten te besparen. Nee, goedkope goede wijn kan niet (meer). Milieu, authenticiteit, kwaliteit. Je bent wat je eet/drinkt. Het is crimineel om jou zo te bedotten! En denk nou niet dat ik aan het preken ben voor eigen parochie. Het is gewoon een feit dat wij bij Ton Overmars geen slechte wijn verkopen en de wijnen die wij aanbieden op alle vlakken verantwoord zijn en bovenal erg lekker! Passievolle kwaliteitswijnen van passievolle mensen. En onze vegan en biologische wijnen doen er nog een schepje bovenop. Wie kan de Vegan Rosé van Figuiere weerstaan? It’s all about fair trade!

Hendrik Jan de Mari
Drankenspeciaalzaak Ton Overmars