Anna Luten (28) is de allereerste fietsburgemeester van Amsterdam (en ter wereld). Dit zijn haar favoriete plekken in 020 waar elke Amsterdammer zeker een keer naartoe moet fietsen…

Amsterdam

NOORD
Café De Ceuvel (Korte Papaverweg 4) is leuk om naartoe te gaan. Het is een showcase van duurzame innovatie en ook een heel fijn restaurant. Voorafgaand kun je natuurlijk ook nog even langs het EYE Filminstituut (IJpromenade 1). Een afsluitende borrel drink ik op het terras van Pllek (TT Neveritaweg 59). Een alternatief om Noord te ontdekken: neem het rechterpontje (richting IJplein) en fiets naar FC Hyena (Aambeeldstraat 24), een nieuwe bioscoop en petit-restaurant. Ook een aanrader is Brouwerij Oedipus (Gedempt Hamerkanaal 85). En voor wie nog verder kan en wil: fiets ook eens een keer naar Durgerdam of Marken.

WESTERPARK
Elke Amsterdammer moet een keer bij Buurtboerderij Ons Genoegen (Spaarndammerdijk 319) zijn geweest. Daarna fiets je over het Brettenpad door naar Spaarnwoude en Haarlem.

IJBURG
Fiets ik naar het strand van Blijburg (Pampuslaan 501), dan ga ik meestal via de Oostelijke Eilanden. Voor de enthousiaste fietsers is het ook fanastisch om daarna naar Muiden te gaan. Heen ga ik via de dijk en terug via de weilanden. Onderweg kom je allerlei leuke restaurantjes tegen. Maar het mooiste van alles is toch echt dat uitzicht over het IJmeer.

ZUIDOOST
Als je van eten en avontuur houdt, moet je echt eens naar World of Food (Develstein 100) fietsen. Dit is een gigantisch foodcourt met meer dan 25 eetstandjes uit de hele wereld.

NIEUW-WEST
De Tuinen van West (Tom Schreursweg 48) is een natuurgebied dat niet veel mensen kennen. Als je er naartoe gaat, is het zeker in de zomer prachtig om te stoppen bij De Cantina – Het Rijk van de Keizer (Joris van den Berghweg 101-111).

ZUIDAS
De Zuidas (met daarbij ook het Nieuwe Meer gebied) is een interessante plek om doorheen te fietsen vanwege de gave architectuur, allerlei nieuwe projecten en het horeca aanbod. Tip voor kunstliefhebbers: AkzoNobel Essential Art Space (Christian Neefestraat 2).

WESTELIJK HAVENGEBIED
Fiets eens naar Zaandam via het Westelijk Havengebied, stap op het pontje en fiets terug via Amsterdam-Noord.

LANGS DE AMSTEL
Dit is een bekende route onder racefietsers: De Rondehoep langs de Amstel naar Ouderkerk aan de Amstel. Als ik een kort rondje met de racefiets wil maken, kies ik vaak voor deze route. Wel merk ik de laatste tijd dat het eerste stuk richting Ouderkerk behoorlijk druk kan zijn met autoverkeer, wandelaars, hardlopers, racefietsers, e-bikes, Segways, stadsfietsen en vissers. Zodra mensen zich ineens veel te vrij voelen en geen rekening meer houden met andere weggebruikers, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Tijdens mijn standaard rondje stop ik op de terugweg vaak bij tHUIS aan de AMSTEL (Korte Ouderkerkerdijk 45) voor iets lekkers.

OOST 
Huize Frankendael (Middenweg 72) is een prachtige plek om lekker te eten – en allemaal lokaal en biologisch. Maar Amsterdam-Oost heeft veel meer mooie plekken om te ontdekken en er is vaak net wat meer ruimte om te fietsen dan in het centrum. Fiets bijvoorbeeld eens rondom Artis (Plantage Kerklaan 38-40), het Joods Historisch Museum (Nieuwe Amstelstraat 1) en eindig bij Brouwerij ’t IJ (Funenkade 7).

CENTRUM
En natuurlijk is het ook gewoon heerlijk om over de grachten te fietsen. Je kan van buiten naar binnen cirkelen en dan crashen op de Nieuwmarkt, of ergens op de Zeedijk. Cliché, maar zó leuk om te doen! Ook de onderdoorgang van het Rijksmuseum (Museumstraat 1) blijft een bijzonder fietspad. Voor mij is dit de ultieme plek om onze cultuur te ervaren. Richting Spiegelgracht is het vaak een drukte van jewelste. In de zomerperiode vind je daar alleen toeristen en in de spitsuren moet je oppassen dat je niet omver wordt gereden. Tijdens deze spitsdrukte moet je eigenlijk eens 5 minuten langs de weg gaan staan om te observeren hoe iedereen zich voortbeweegt. Al heb je maar 1 minuut… je zult echt versteld staan!