Een Amsterdamse snackbar pronkt met een kapsalon reclamebord waarop de tekst ‘Amsterdam speciality’ staat. Rotterdammers zijn hier niet blij mee, het gerecht komt oorspronkelijk uit de havenstad.

De vette hap ontstond in 2003 toen de eigenaar van een Rotterdams kapsalon bij snackbar El Aviva een schotel liet maken met alle ingrediënten die hij lekker vond: patat, shoarma, kaas en wat salade in een bakje van aluminium.

Het nieuwtje uit de hoofdstad schoot bij de snackbar in het verkeerde keelgat.  ‘Dit is heel erg zielig. Ik heb mensen in mijn zaak gehad die dit in Amsterdam zagen. Ik baal hier ontzettend van. Maar wat kan ik er verder aan doen? Ik heb geen patent op de kapsalon.’ Aldus Ondernemer Dervis Bengü van El Aviva.

Wij maken het beter

De eigenaar van de Amsterdamse snackbar vertelt aan AT5 niet te weten dat de snack oorspronkelijk uit Rotterdam komt. ‘Meer bedrijven promoten het als specialiteit uit Amsterdam. Maar misschien kun je wel zeggen: de kapsalon komt uit Rotterdam, maar wij in Amsterdam maken het gerecht wel beter.’

Productie Boris van Leeuwen