In het RTL 4-programma Snackmasters nemen wekelijks twee Nederlandse chef-koks het tegen elkaar op om een iconische snack zo identiek mogelijk na te maken. Mokum Magazine praat onder het genot van een bitterballetje bij met presentatrice Miljuschka Witzenhausen (35).

Wie heeft het programma Snackmasters bedacht en waarom is het leuk om ernaar te kieken?

‘Snackmasters is een bestaand concept en was een groot succes in landen als Engeland en België. Ook in Nederland zullen fantastische sterrenchefs zich stukbijten in een of andere snack die je normaal gesproken uit het schap bij de supermarkt trekt. En reken maar dat ze er vooral heel veel moeite mee hebben om het niet beter te maken dan de snack zelf. Hilarisch is het feit dat ze normaal gesproken gewend zijn om hun eigen koers te varen en nu opeens moeten nadenken over een product dat al door iemand anders is bedacht. De daarmee gepaard gaande frustratie is schitterend om te zien. Ook is het leuk om uiteindelijk te zien hoe bekende snacks nou eigenlijk worden gemaakt in de fabriek.’

Welke snack heb jij altijd in je keukenkast staan?

‘Welke snack níet?! Van Nibb-its tot Hamka’s en paprikachips en van de hele categorie ‘snoepwaren’ tot alle ijsjes die je maar kan bedenken: noem het maar en het ligt bij mij thuis in de kast of in de diepvries.’

Ben jij een snackmonster of kan je je ook nog wel redelijk inhouden?

‘Ik kook elke dag en eet vrij gezond, maar wij vrouwen hebben ook te maken met de tijd van de maand. Als die aanklopt, zijn we gewoon de lul en dan schreeuwt ons hele lijf om alles wat zout, zoet of vet is, haha. Dus ja, ook ik vlieg geregeld uit de bocht wat snacken betreft.’

Om het stuur daarna weer recht te houden?

‘Het gekke is dat ik een soort van omgekeerde anorexia heb. Als ik in de spiegel kijk, vind ik mezelf er vaak best goed uitzien. Maar als ik mezelf dan terugzie op een foto of video, denk ik: ‘huh? Zie ik er zó uit?!’ In dat geval trek ik – letterlijk en figuurlijk – weer even de broekriem aan. Als het gezicht van Weight Watchers houd ik het netjes en adviseer ik: begin niet aan crashdieten, want alles valt of staat uiteindelijk met een beetje balans.’

Lees ook: Miljuschka Witzenhausen: ‘Een eigen restaurant? Nog niet!’

Hoe zou jij het ervan afbrengen als je een Van Dobben kroketje moet namaken?

‘Oh, dat zou mij qua smaak waarschijnlijk prima lukken. Maar vraag mij om een zure mat na te maken en ik denk dat ik overspannen raak.’

Wat versta jij onder een gezonde snack die je zónder schuldgevoel kunt eten?

‘Nou, een schaal met groente en fruit of rauwkost. En eerlijk gezegd doen wij dat thuis iedere dag. Als de kids om vier uur thuiskomen van school heb ik altijd een gezonde snackschaal klaarstaan.’

Wat is de goorste snackvervanger die ze ooit hebben uitgevonden?

‘Alles waar Stevia in zit, gaat aan mijn toko voorbij!’

Welke tv-kok inspireert jou het meest?

‘Het enthousiasme van Jamie Oliver werkt heel aanstekelijk. Door hem krijg je zin om aan de slag te gaan, terwijl hij eten niet boeiender maakt dan dat het is.’

Vind jij dat je als tv-kok een rol hebt als het gaat om gezonde voeding?

‘Het beste voorbeeld dat je kan geven is door gewoon jezelf te zijn, zodat de tv-kijker kan zien wat ‘ie aan je heeft – en dat is al moeilijk genoeg! Dus nee, ik vind niet dat een tv-kok bij alles wat ‘ie doet of uitdraagt het perfecte voorbeeld moet zijn. Ik vind het belangrijker om naar iemand te kijken die durft te laten zien wie hij is en hoe hij zich voelt. Ik vind het altijd een onwijze afknapper wanneer ik iemand ontmoet die in het echt heel anders is dan op tv.’

En voor welke ‘mannelijke snack’ heb jij wel een avondje ruzie over thuis?

(lachend) ‘Supersaai misschien, maar ik heb mijn droomman al gevonden. Met hem kan ik altijd en overal ruzie maken, want je weet: liefde toont zich in zwakte. Op het moment dat je met elkaar kunt lachen, janken en knetteren, weet je dat het goed zit. Daar heb ik dus helemaal geen mannelijke snack voor nodig.’

Tot slot: nooit meer een kroket of nooit meer een frikandel?

‘Nooit meer een kroket. Don’t mess with my fucking frikandel!’

Miljuschka’s snack top-4 in Amsterdam
  1. ‘Van der Linde (Nieuwendijk 183) voor de episch lekkere schuimtaart en het ijs.’
  2. ‘Het lekkerste broodje kippendij eet je bij Sefa (Westermarkt 25)
  3. ‘Voor fenomenaal goed brood ga je naar Fort Negen (Jan Evertsenstraat 31), Grammes (Maasstraat 16) of levain et le vin (Jan Pieter Heijestraat 168).’
  4. ‘Van FEBO tot Van Dobben en de Kwekkeboom filialen: in Amsterdam zijn dat de zaken waar je altijd écht lekker kunt snacken.’

Snackmasters is elke dinsdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

 

Interview Martijn van Stuyvenberg Foto RTL/Mark Engelen