Interview Martijn van Stuyvenberg Foto’s Fox Networks Group

Wat zijn de mooiste jeugdherinneringen in je geboortestad?
‘Ik denk dan als eerste aan de geur van elke ochtend vers gebakken brood van Bakker Hartog op de Wibautstraat, toen we nog daarboven woonden. En aan al die heerlijke ijsjes bij Van der Linde op de Nieuwendijk en bij Venetië in de Scheldestraat. Of een lekker broodje halen bij Feduzzi.’

En wat zijn je grootste jeugdzondes?
‘Ik was zo’n meisje dat een grote mond had, maar uiteindelijk altijd eieren voor haar geld koos. Wat wél in de categorie ‘jeugdzondes’ valt, is dat ik uit nieuwsgierigheid een keer een pak waspoeder in de fontein bij het Frederiks­plein heb gegooid. Het werd al snel één groot schuimpaleis, haha.’

Hoe kwam de dochter van een Amsterdamse advocate en een kunsthandelaar op het idee om met een Gymnasiumdiploma op zak voor de televisiewereld te kiezen?
‘Op een blauwe maandag begon ik met een rechtenstudie en dacht ik vrijwel meteen: wat doe ik hier? Het was veel te saai voor een creatief meisje dat graag kookte en haar eigen kleren maakte. Ondertussen had ik al veel uiterlijk-gerelateerde bijbaantjes waar veel geld mee te verdienen viel en op zekere dag zag ik een oproep voor een auditie bij muziekzender TMF voorbijkomen. Nadat ik daar werd aangenomen, interviewde ik wereldsterren als 50 Cent, Rihanna en Take That en wist ik niet wat me overkwam. Maar ik voelde me daar als een vis in het water.’

Tijdens je zwangerschappen bracht je thuis weer veel tijd door en bloeide je liefde voor lekker eten en koken verder op.
‘Lekker eten zie ik als een belangrijke beloning voor mezelf. Sommige mensen kopen een mooie tas, maar mij doe je geen groter plezier dan door me mee te nemen naar een fantastisch restaurant. Toen ik verliefd werd op mijn ex, zat ik in zo’n fase waarin ik niets liever wilde dan huisvrouw zijn en kokkerellen. Ik legde moestuintjes aan, stond de hele dag in de keuken en probeerde allerlei recepten uit. Ik kwam 35 kilo aan – dus je kan wel zeggen dat ik goed veldonderzoek heb gedaan. En zo kwam de dochter van een advocate en een kunstenaar er achter wat haar ware passie is.’

Waarom ben je nog geen restaurant begonnen in Amsterdam?
‘Vooropgesteld dat ik nooit ‘nooit’ zeg, vind ik dat de succesformule van een goed restaurant ook
inhoudt dat je er elke dag moet zijn. Je moet er bovenop zitten en dat zou op dit moment niet kunnen.’

Wat kan er verbeterd worden aan de Amsterdamse horeca?
‘Ik vind dat we ontzettend vooruit zijn gegaan, maar klantvriendelijkheid en service is en blijft een verbeterpuntje. Hollanders kunnen wat dat betreft botte boeren zijn. Het is fijn dat we zo’n nuchter rechttoe rechtaan-volkje zijn, maar in de horeca is dat wat minder chill.’

Waarom heb je het boek Miljuschka’s Street Food Vietnam geschreven?
‘In januari heb ik een inspirerende reis door Vietnam gemaakt. Ik was heel erg onder de indruk van dat land. In de Vietnamese keuken komen alle culturen, smaken en structuren samen. Knapperig, zacht, stevig, glibberig, zout, pittig, zoetzuur: alles kom je tegen op je bord. Ik zat daar de hele dag in een smaakvolle achtbaan die alle kanten opvloog. Het boek is niet alleen bedoeld om alles te laten zien wat ik heb meegemaakt, maar ook om deze reis her te beleven.’

Onlangs werd je toegevoegd aan het presentatieteam van RTL Boulevard. Noem 3 geruchten over jezelf die absoluut waar zijn.
‘Dat ik een echte Amsterdamse ben die alles zegt wat ze denkt en haar mening niet onder stoelen of banken steekt, dat ik plussize ben én dat het YouTube-kanaal van Dr. Sandra Lee, beter bekend als Dr. Pimple Popper, mijn guilty pleasure is. Deze vrouw laat zien hoe enorme puisten worden uitgeknepen. Als ik na een rotdag een paar van die filmpjes kijk, kan ik er weer een week tegenaan.’

En dat je bent verkozen tot de meest sexy moeder van 2017 door radiozender SLAM!?
‘Nee, dat is vrij gênant en zeker geen prestatie. Mijn zoon is dat op het schoolplein ook ter ore gekomen en roept nu ineens dat zijn moeder een MILF is. Van Mil naar MILF is een stempel en niet bepaald een upgrade.’

Tot slot: hoe zorg je ervoor dat je in de decembermaand geen tien kilo aankomt?
‘Oh, daar begin ik niet eens aan. In mijn kledingkast hangen items van maat 34 tot en met maat 44. Ik eet met de seizoenen mee en in de winter heb ik iets meer vet op mijn botten dan in de zomer. Als je het met me eens bent: kijk dan vanaf 5 november naar de Chocoladeshow op RTL 4. Ben je het niet met me eens? Bel dan Fajah Lourens of Sonja Bakker!’