‘Als ze zeggen dat iets niet kan, dan zorg je er maar voor dat het je wél lukt!’
Voor mijn allereerste hoofdredacteur, tegen wie ik ‘meneer’ zei, rende ik de benen uit mijn lijf. Tijdens vergaderingen begon hij te briesen als vastgeroeste collega’s glazig uit hun doppen keken wanneer hij ze vroeg naar hun ideeën voor de volgende editie. Wanhopige stagiaires barstten regelmatig in huilen uit als hij zijn ongezouten commentaar leverde en de ene na de andere freelancer verdween van het journalistieke toneel nadat hun eerste fantasieloze flutstukje op zijn verzoek werd ingekort tot slechts een nieuwtje. Vanaf de allereerste dag vond ik het heerlijk om met zo’n inspirerende en onorthodoxe persoonlijkheid te werken. Elke slijmbal aan wie hij een gruwelijke hekel had, kondigde hij steevast op sarcastische toon aan als ‘mijn goede vriend’. De tranen liepen me over de wangen van het lachen toen hij luidkeels zijn ongenoegen uitte over ‘die ontzettende lapzwans’ met wie hij zojuist een afspraak had gehad. Hij had over het hoofd gezien dat de persoon in kwestie zich nog altijd op de redactie bevond. Binnen een paar seconden zagen we hoe de beste man zichtbaar aangeslagen het pand verliet.
Op een dag kondigde hij zijn vertrek aan. Vermoeid gaf hij aan dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging en hij vertrok met stille trom. Op zijn verzoek volgde er geen afscheidsfeest met mensen die in hun speeches ongetwijfeld lovend over hem zouden spreken, terwijl ze hoogstwaarschijnlijk heel anders over hem dachten. 
Onlangs liep ik mijn oude leermeester zomaar tegen het lijf op het Max Euweplein. Eerlijk gezegd verwachtte ik een The Devil Wears Prada-momentje, waarbij Andrea (Anne Hathaway) als blijk van waardering een beleefd knikje ontving toen ze haar voormalig werkgever Miranda (Meryl Streep) tegenkwam. Ik had me vergist. Hij was keurig doch sjofel gekleed en droeg geen Prada schoenen maar Birkenstock sandalen.
Na een vrolijke begroeting raakten we aan de praat en bleek hij werkelijk álles te weten over Mokum Magazine. ‘Hoe heb je dat nou allemaal voor elkaar gekregen in deze gedigitaliseerde klotetijd?’ mompelde hij. Nonchalant haalde ik mijn schouders op en antwoordde: ‘er was ooit eens iemand die tegen me zei dat als ze zeggen dat iets niet kan, je ervoor moet zorgen dat het je wél lukt!’

XXX
Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine