Bij het Centraal Station trof ik een uitgelaten familie, waarvan de oudste van het gezelschap me vanwege onze kruisende blikken vertelde dat hij al ‘sedert 1934’ niet meer in Amsterdam woonde. Ondertussen leunde zijn schoondochter – type kortpittig – met haar hand op de routekaart en riep dat lijn 2 de beste optie zou zijn. De olijkerds hadden een bezoekje aan het Rijksmuseum op het programma staan. ‘Lijn 5 ken ook wah’ riep de langste van het stel van een afstandje, maar dat bracht zijn vrouw onmiddellijk in verwarring. ‘Nee hoor, kiek maar: deze halte heet Rijkmuseum en die andere is Museumplein.’ De antieke voormalig Amsterdammer hield zijn hand voor zijn oor en riep: ‘als jullie fluisteren kan ik het niet horen!’ Omdat ik er tussenin zat, werd het tijd om me ermee te bemoeien. ‘Je kan gewoon instappen, hoor’, probeerde ik vriendelijk. ‘Ja, maar ik wil ook nog naar de Primark, jongens!’ riep Moeder de Vrouw, waarop de hele kudde afkeurend kreunde. Uiteindelijk stapten ze in tram 1 en hoorde ik ze nog net tegen elkaar jengelen dat ze dan op het Spui zouden uitstappen.

Eenmaal in de tram nam ik plaats naast een jong stel, waarvan de man met fijngeknepen ogen op zijn in duizend stukjes gebarsten beeldscherm keek of ze wel in de goede tram waren gestapt. Na vijf minuten geklungel nam mijn behulpzaamheid opnieuw de overhand. In het Engels vroeg ik waar ze naartoe wilden. ‘Ik ben gewoon Nederlands, maar ik ben de draad kwijt. Voor leuke bezienswaardigheden kan ik er toch het beste uit bij het Museumplein?’ vroeg hij. Ik knikte en hij liet zijn telefoon tevreden in zijn broekzak glijden. ‘Yes, I was right’, zei hij tegen zijn vriendin, maar het stel glipte er alsnog bij het Leidseplein uit. Voor de tweede keer werden mijn goede bedoelingen in de wind geslagen.

Nu werd het tijd om zelf uit te stappen. Bij de tramhalte botste een Engelse vrouw met haar Mickey Mouse koffer tegen me aan. Ze verontschuldigde zich en gaf haar plattegrond de schuld. ‘Weet u misschien hoe ik het snelst naar het Centraal Station kom?’ informeerde ze. ‘Yes’, wees ik de andere kant op. ‘Take the 12 to Sloterdijk for my part!’

XXX
Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine