Dat Ajax een weinig gelukkige hand heeft in zijn aankoopbeleid is een eufemisme. Het aantal miskopen is legendarisch. De wens dat Ajax dusdanig zou kunnen opleiden dat het eigenlijk nauwelijks een speler hoeft aan te trekken is een illusie gebleken. De Amsterdammers moeten wel de markt op en het bedrag dat de (AS) Romeinen voor Mino Raiola en Justin Kluivert hebben neergeteld wordt onmiddellijk en opmerkelijk geïnvesteerd in de komst van de Serviër Dušan Tadic (29), die wordt losgeweekt bij Southampton uit de dikbetalende Engelse Premier League.

Dušan is een oude bekende. FC Groningen haalde hem in 2010 naar de Eredivisie en dat zijn artistieke spel in Amsterdam zou gedijen werd al snel duidelijk. Ajax dompelde zich echter in desinteresse en liet hem in de zomer van 2012 – toen men inschatte dat breker Christian Poulsen zou volstaan – naar FC Twente verkassen. In dat jaar diende Hakim Ziyech zich bij sc Heerenveen aan. Weliswaar geen Tadic-kopie, echter ook doordrenkt van Ajax-DNA. De Marokkaan zou in 2014 Tadic opvolgen in Enschede terwijl Ajax in 2013 de plank volledig missloeg met Lerin Duarte (Heracles), zich in 2014 schromelijk vergiste in ene Niki Zimling en begin 2015 in Heerenveen de nauwelijks bevredigende Daley Sinkgraven rekruteerde.

Ziyech zou uiteindelijk na veel hangen en wurgen, ontkennen en weerstand in 2016 alsnog naar de hoofdstad verhuizen. Het leverde geen prijzen op maar hoewel zijn zowel briljante als laconieke voetbal niet altijd rendeerde, was hij onmiskenbaar op zijn plaats. In navolging van Hakim is de verlate komst van Tadic de nieuwste hersteltransfer. Het is te hopen dat ‘beter laat dan nooit’ nog van toepassing is want niet alle hersteltransfers pakken goed uit.

Kenneth Pérez had al een volwassen voetballeven op zijn CV staan toen hij in 2006 op 32-jarige leeftijd een droom die Tadic nu met hem deelt, voetballen voor Ajax, werkelijkheid zag worden. Weinig vertrouwen van Henk ten Cate en de concurrentie met Sneijder resulteerden in een vertrek naar PSV (2007) waar hij het seizoen spectaculair opende om vervolgens op een vergelijkbaar zijspoor te belanden. Wesley en de trainer waren vertrokken toen Ajax in de (2008) winterstop besloot tot een herkansing voor de Deen. Pérez speelde verdienstelijk maar kwam niet voor in de plannen van de afzwaaiende bondscoach Marco van Basten. Kenneth zou zich tenslotte nota bene revancheren bij FC Twente waar hij zijn laatste droom, een landskampioenschap, verwezenlijkte (2010). Wellicht flikt Dušan Tadic, eindelijk toch Ajacied, datzelfde kunstje ook in Amsterdam.

Robert Leon, dutchfellow.wordpress.com