Op de dag dat Tiger Woods na 1.876 lange dagen zijn tachtigste golftoernooi won, kon Ajax na een ongelooflijke 868 dagen eindelijk weer eens de eerste plaats in de Eredivisie bereiken. De laatste keer dat de Amsterdammers die competitieranglijst aanvoerden, was toen ze op de laatste dag van het seizoen (8 mei 2016) het kampioenschap bij De Graafschap in Doetinchem verprutsten.

Tiger versloeg in Atlanta de verzamelde wereldtop, de Amsterdammers moesten op zondag 23 september regerend landskampioen PSV in eigen huis verslaan. Ook al was Lasse Schöne overtuigd van een overwinning en de koppositie, Ajax bleek zonder de gekwetste Matthijs de Ligt een dwalend elftal van individuen zonder ideeën, zonder enige weerbaarheid om zich onderuit een tegenstander, die je aangekondigd bij de lurven grijpt, te voetballen. Het bezoek aan Eindhoven werd een pijnlijk schouwspel van zelfoverschatting.

Erik ten Hag beroept zich graag op het voetballend vermogen van Ajax, maar vergat zich verdedigend te wapenen. Het resultaat is dat de zwalkende trainer zich na 6 wedstrijden al ziet geconfronteerd met dezelfde achterstand van 5 punten die hij aan het begin van zijn aanstelling (winterstop 2017) nog even dacht weg te poetsen. Het afschminken door een resoluut PSV staat in schril contrast met de adembenemende plaatsing en start (AEK Athene) in de gedroomde Champions League. Het is ‘vroeg dag’, maar het heeft er alle schijn van dat de voorspelde landstitel geen vanzelfsprekendheid gaat zijn.

Met de kostbare komst van Tadic en Blind en het afwimpelen van zomerse interesse in Tagliafico, Neres, De Ligt en Frenkie de Jong, toonde de directie een baanbrekende professionaliteit. Het mislopen van inmiddels 13 achtereenvolgende nationale prijzen past niet bij de ambitie die Ajax roept te hebben. Niet voor de eerste keer werd gerefereerd aan hoe Bayern München zijn hegemonie in de Duitse Bundesliga heeft georganiseerd. Het geld moet nu ook eens op het veld blijven staan.

Nu Marc Overmars diep in de uitpuilende buidel heeft getast, hoor ik niemand over ‘bruto Marc’. Of hij het salaris van Hakim Ziyech tussentijds nu bruto of netto heeft verhoogd, Overmars heeft Ten Hag onmiskenbaar een selectie voorgeschoteld waar iedere coach dolgraag mee aan de slag gaat. De vraag dringt zich nadrukkelijk op of Erik zich kan optrekken aan dit recente en veelbelovende beleid. Zijn presentatie is al wankel en als zijn tactische keuzes ongelukkig blijven en zijn ploeg zich onsamenhangend door een cruciale wedstrijd worstelt, kan Ajax blijven investeren en salarisplafonds doorbreken wat het wil. Het niveau zal niet voldoende stijgen, volgens de wet van communicerende vaten. 

Robert Leon, dutchfellow.wordpress.com