De tijd dat profvoetballers herkenbaar waren aan hun haardracht ligt ver achter ons. Zij waren ooit inwisselbaar met rockartiesten en George Best werd mede om die reden ‘De vijfde Beatle’ genoemd. Ouders smeekten Johan Cruijff indertijd zijn lange haren af te knippen. Tegenwoordig worden de modieuze coiffures van de heren bijna dagelijks bijgepunt. Het is dat je het weet, maar Frenkie de Jong zou net zo goed op de Beurs in effecten kunnen handelen; advocaat, makelaar of zelfs nog een studentikoze corpsbal kunnen zijn.

De Jong (21) is inmiddels een adembenemende spelverdeler die met iedere wedstrijd in Ajax en in Oranje bouwt aan een onweerstaanbaar CV. FC Barcelona zou naar verluidt al 130 miljoen reserveren voor een gecombineerde transfer van hem met Matthijs de Ligt. Het lijkt op een stormachtige carrière die tamelijk windstil begon, want Frenkie is pas een jaar een vaste waarde in de Amsterdamse hoofdmacht. In het Willem II van Jurgen Streppel kwam hij eerder (in 2015) nauwelijks aan speelminuten toe en de gevierde Peter Bosz parkeerde hem in Jong Ajax. Zijn belofte was hem weliswaar vooruitgesneld, toen hij eindelijk als een soort Frans Beckenbauer aan spelen toekwam, was hij opeens ‘te laat doorgebroken’ en zou zijn riskante spel op het allerhoogste niveau niet uit te voeren zijn. Daar bleek echter niets van toen hij tegen de wereldkampioen in het Stade de France Antoine Griezmann zonder omkijken voorbijsnelde en op het Franse middenveld Paul Pogba en Kanté brutaal aftroefde. 

De Jong is niet louter de mooi-weer-voetballer die aan de bal in zijn element is. Hij maakt ook de nodige vuile meters, knokt zich vóór de man en tackelt naar hartenlust. Hij is ons nog wel doelpunten en passes over 40 meter schuldig maar die openbaren zich vast en zeker in zijn ontluikende repertoire. Hij ziet het spel, is zich nog aan het opwarmen en is bovendien niet snel tevreden. Na de oorwassing bij PSV sprak hij over de nederigheid die Ajax paste en als de pers op zoek is naar superlatieven benadrukt Frenkie waar en wanneer hij beter kon en moest. Hij mist de absolute snelheid om op de automatische piloot het verschil te kunnen maken. Naar de wet van JC dient hij ‘op tijd te vertrekken’ en hij weet dondersgoed dat alleen in topconditie hij dat voetbal tussen de linies kan serveren dat hem nu zo gewild maakt. Frenkie als butler van het Nederlands elftal, zo lang mogelijk bij Ajax en straks in Barcelona.    

Robert Leon, dutchfellow.wordpress.com