Zes uur werken per dag? Ik werk soms wel twaalf uur per dag en dat maakt mij heel gelukkig. Mijn werk is namelijk al 22 jaar lang mijn hobby. Zou ik mijn werktijden halveren, dan zou ik me niet alleen doodongelukkig, maar ook heel schuldig voelen. Doodongelukkig, omdat ik alles wat ik doe zo leuk vind. Schuldig, omdat mijn vader me ongetwijfeld zou uitmaken voor lamlul, slampamper, lanterfanter of nietsnut. Ik gruwel van de gedachte dat ik al om vier uur ’s middags, nota bene op Cup-a-Soup tijd, een beetje loop te lanterfanten door de Leidsestraat om een visje te scoren bij The Seafood Shop. Oh nee, dat is een toeristenwinkel en die moet natuurlijk per direct dicht omdat de menukaart in het Engels is.
Wat ik ook wel geinig vond, was dat Marjolein beweerde dat er in de jaren ’70 ook al over arbeidstijdverkorting werd gesproken. Dus je bent fractievoorzitter van een voorheen progressieve partij die een blik terugwerpt in de tijd, terwijl we allemaal onderweg naar morgen zijn en eigenlijk beter kunnen anticiperen over wat er in 2068 allemaal te beleven valt? En ik zie dat jullie ook de lasten voor de huizenbezitter willen verzwaren. Ooit kocht ik een huisje aan de Haarlemmerstraat. God, wat was ik blij en trots dat ik als nauwelijks verzekerde ZZP’er zonder rechtspositie zo’n prachtig en veel te duur appartement kon betalen door keihard (toen nog 15 uur per dag) te werken. Inmiddels woon ik een stukje verderop aan de Haarlemmerdijk, waar ook Mokum Magazine wordt gemaakt. De Haarlemmerdijk, je weet wel: die zogenaamde probleemwijk. Althans, dat wordt beweerd door allerlei praatgroepjes en platformpjes die uit gepensioneerde Airbnb-haters bestaan. Elke toerist is wat hen betreft een Airbnb-toerist en die moet zo snel mogelijk verdwijnen, net als alle fietsers in deze gastvrije winkelstraat. Die moeten worden omgeleid via de Haarlemmer Houttuinen. Zodat de rust wederkeert, alle bewoners weer net als vroeger urenlang uit hun raam kunnen hangen en alle ondernemers zonder extra impulsaankopen de tent ook twee uurtjes eerder dicht kunnen gooien. 
En ik zie dat Amsterdam ook autoluw wordt gemaakt. Wij doen de distributie van ons prachtige maandblad gedeeltelijk zelf met onze pas afbetaalde auto. Dus Rutger, fijne baardmans dat je er bent, zou ik voortaan elke maand misschien jouw bakfiets mogen lenen?

X
X
X

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine