Net als indertijd Ronald de Boer was Mitchell Dijks niet goed genoeg voor Ajax. Leo Beenhakker zag het niet zitten met Ronald en diens broer Frank, schreef vleugelverdediger Dijks af. Louis van Gaal wist niet hoe snel hij Ronald bij FC Twente moest ophalen. Nadat de vertrokken linksback bij Willem II kopklare voorzetten voor de goal begon te slingeren, moest Ajax onlangs zijn ongelijk toegeven.

Voetbal is de grootste maar ook één van de meest achterlijke sporten ter wereld. De emotie regeert en zowel beleid als begeleiding ontstijgt nauwelijks aan hobbyisme. De ontwikkelingen staan al decennia lang stil. Johan Cruijff dweept met zijn Amerikaanse periode, maar over effectieve instrumenten als ‘salary caps’ (alle clubs hebben hetzelfde salarisplafond) en de heilige statistieken zwijgt de maestro.

In de speelfilm ‘Moneyball’ vertrouwt de honkbalcoach (Brad Pitt) van de Oakland Athletics onverstoorbaar op cijfers. Een benadering die het Deense FC Midtjylland (opleider van Viktor Fischer) onverwacht kampioen maakte. In voetbal wordt vooral ‘gescoord’ op doelpunten, assists, balbezit, passes, meters en schoten op doel. Andere, nieuwe objectieve data zouden op papier betekenisvol zijn maar evaluaties worden vooralsnog amateuristisch aan het subjectieve inzicht van scouts en coaches overgelaten.

Alle fans weten dat de backs Boilesen en Van Rhijn hun tegenstanders uit de rug laten vrijlopen, geen bruikbare bal voor het doel krijgen en in onmiskenbare statistieken zou dat pijnlijk openbaar worden. Natuurlijk zijn getallen niet zaligmakend. De rechterflanken van Wim Suurbier belandden als vanzelfsprekend op de tribunes, maar geen trainer zou ook maar een wissel overwegen. Bijvoorbeeld omdat er bij hem geen linksbuiten voorbijkwam.

De inbreng van Suurbier liet zich minder in statistieken vangen, maar de voetbalsport zou professioneel gebaat zijn bij het specifieker beoordelen van spelsituaties en vaardigheden van spelers in juist de wedstrijden. Zo zullen de rapportcijfers van de re-integrerende Mitchell Dijks opmerkelijk positief afsteken bij de optredens van de stagnerende Boilesen. Niets weerhoudt Ajax daarom ervan, om naast individuele prestaties ook het niveau van beoogde aankopen af te meten aan onthullende statistieken. Pas dan spreken we écht over voetbalkennis.

Robert Leon
dutchfellow.wordpress.com