Voetbal is een bovenwerelds spelletje dat zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op alle lagen van de bevolking. Van de gewone man en vrouw tot kunstenaars, politici en zakenmensen. Ook Heineken ontvoerders Willem Holleeder en van Cor van Hout zaten in De Meer ooit nog gebroederlijk naast elkaar. Niets menselijks is de onderwereld vreemd.

De Mokumse Penose zal bij thuiswedstrijden ongetwijfeld door meer foute en zware jongens worden vertegenwoordigd. Zien en gezien worden. Een geldingsdrang dat ook gold ook voor bestuursleden die in het belang van hun cluppie de cashflow een helaas strafbaar duwtje gaven. Onder leiding van voorzitter Ton Harmsen (1978 – ’88) ontdook Ajax de belasting bij transfers (van o.a. Sören Lerby en Frank Arnesen). Een zonde die tijdens het bewind van Michael van Praag en het financiële brein achter de vermaledijde beursgang, Arie van Os zo dunnetjes werd overgedaan, dat de FIOD de penningmeester zelfs thuis ophaalde om – tijdens drie dagen cel – de vermeende zwarte geldstromen (1997) aan Shota Arveladze en Michael Laudrup met hem te bespreken.

Deze directieleden verrijkten zichzelf niet maar scheepten de club wel op met torenhoge boetes en gebroken reputaties. Het overlijden van de geroyeerde Harmsen (’98) werd door ‘zijn’ Ajax publicitair opvallend doodgezwegen. Michael van Praag daarentegen, werd bondsvoorzitter en zit nu als vice-president comfortabel op het pluche van de UEFA.

Moesten de Amsterdammers schuldbewust diep in de buidel tasten. Jeugdspeler Vito Wormgoor deed dat (in 2008) eigenhandig in de portemonnee van zijn Armeense teamgenoot, Edgar Manucharyan. In de kleedkamer van Jong-Ajax, incasseerde hij in een onbewaakt moment het uitgeleende geld dat hij maar niet terugkreeg. Hij kon die opportunistische kans op restitutie blijkbaar niet weerstaan. De terugvordering kwam hem duur te staan. Ajax legde het uit als diefstal en ontsloeg hem onmiddellijk.

Zijn vergrijp was begrijpelijk kinderspel in vergelijking bij het creatief contracteren van Laudrup en Arveladze. Die kregen pas echt een aanbod dat ze niet konden laten lopen.

Robert Leon
dutchfellow.wordpress.com